Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Omheining.be
banner image

Weide omheining

Heb je een weide met paarden, schapen, geiten, koeien…? Dan is een weide omheining geen overbodige luxe. Weide omheiningen zijn beschikbaar in verschillende materialen en vormen en bakenen de weide af voor je dieren. Welke soorten weide omheiningen zijn er nu? Wat kosten ze? En hoe onderhoud je zo’n omheining? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Soorten weide omheiningen
Kosten omheining weide
Weideafsluiting onderhoud
Voorbeelden weide omheiningen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Waarom een weide omheining plaatsen?

Weide omheiningen zijn noodzakelijk om te vermijden dat je paarden, koeien, schapen… kunnen ontsnappen. Je dieren kunnen dan niet weglopen of ergens anders schade aanrichten. Maar verder beschermt een omheining je dieren ook tegen indringers. Denk maar aan vossen die jagen op je schapen. Een degelijke omheining voor je weide die vermijdt dat dieren kunnen ontsnappen of binnendringen is dus een goede investering.

Weide omheining plaatsen? Dan schakel je best een vakspecialist in. Deze kan je verder informeren en adviseren over de meest geschikte weide omheining en zorgt ervoor dat deze stevig en correct geplaatst is. Vraag offertes voor weide omheiningen aan.

omheining weide

 

Soorten weide omheiningen

Er zijn verschillende soorten omheiningen die je rond je weide kan plaatsen. We maken een onderscheid tussen 3 grote soorten weideomheiningen:

 

1. Weide omheining met draad

Er zijn verschillende draadafsluitingen die je kan gebruiken als weide omheining, waarvan schapendraad een van de meest gebruikte is. Schapendraad bestaat uit horizontale en verticale gegalvaniseerde staaldraden. De horizontale draden lopen volledig door, terwijl de verticale draden om de horizontale vastgelust worden. Schapendraad kan je perfect gebruiken om je schapen te omheinen, maar ook voor je geiten, koeien, paarden… Het is verkrijgbaar in verschillende hoogtes tussen 60 cm en 200 cm. Om de schapendraad te bevestigen, worden meestal betonnen of houten palen gebruikt.

 

2. Houten weide omheining

Houten omheiningen voor je weide zijn populair vanwege hun landelijke uitstraling die mooi past in het landschap. Je kan je houten omheining op verschillende manieren zelf vormgeven. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor verschillende houtsoorten zoals kastanjehout, geïmpregneerd hout, gecreosoteerd hout…, verschillende vormen voor je liggers, een verschillend aantal liggers, meerdere hoogtes voor je omheining… Een houten weideafsluiting is erg duurzaam en behoudt lange tijd zijn uitstraling en kwaliteit.

 

3. Elektrische weide omheining

Een elektrische omheining is een afsluiting die onder spanning staat. De dieren kunnen zich hierbij niet verwonden, maar zullen door een lichte schok wel afgeschrikt worden om dicht bij de omheining te komen. Zo bescherm je je eigen dieren en vermijd je dat ze kunnen weglopen. Er zijn verschillende mogelijke elektrische weide omheiningen. Zo kan je bijvoorbeeld een permanente elektrische afsluiting plaatsen die altijd onder spanning staat of een bestaande afsluiting aanvullen met een schrikdraad onder spanning.

 

Weke weide omheining kies ik het best?

Wat nu de meest geschikte omheining is voor jouw weide, hangt af van je persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren. Stem je weide omheining bijvoorbeeld zeker af op de dieren die je hebt of in de toekomst nog wil houden. Een omheining voor een paardenweide zal namelijk hoger moeten zijn dan voor een schapenweide. Verder kan je ook rekening houden met andere factoren zoals het uitzicht van je omheining, de duurzaamheid, de prijs…

Advies op maat nodig? Een vakspecialist actief in je buurt kan je verder informeren en adviseren over de verschillende weide omheiningen, rekening houdend met jouw voorkeuren en budget. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

Kosten omheining weide

Een weide omheining kost gemiddeld € 15 à 50 per lopende meter (excl. btw en plaatsing). De exacte prijs hangt wel af van een aantal factoren zoals het soort afsluiting, het materiaal, de oppervlakte van het grasland… In de tabel hieronder vind je een overzicht van enkele richtprijzen per soort omheining:

Soort weide omheiningGemiddelde prijs (excl. btw en plaatsing)
Weide omheining met draad€ 20 à 30 per lopende meter (incl. draad en palen)
Houten weide omheining€ 15 à 50 per lopende meter
Elektrische weide omheining€ 15 à 100 voor 20 afstandsisolatoren

Benieuwd naar de exacte prijs voor je weide afrastering? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere vakmannen in jouw buurt. Zo kan je verschillende prijzen, maar ook voorwaarden, adviezen… vergelijken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

houten weideafsluiting

 

Weideafsluiting onderhoud

Hoe en hoe vaak je je weide omheining best onderhoudt, hangt af van je eigen keuzes voor het soort afsluiting en het materiaal. We overlopen kort het nodige onderhoud per soort:

  • Omheining met draad: een weideafsluiting met draad is volledig onderhoudsvrij. Als deze geplaatst is, heb je er dus geen werk meer aan.
  • Houten omheining: omheiningen uit duurzaam hout vereisen doorgaans weinig onderhoud. Als je wil vermijden dat het hout verkleurt, is het wel belangrijk om je omheining jaarlijks te beschermen tegen vocht, zonlicht en andere weersomstandigheden. Daarvoor kan je beits, lak of olie gebruiken.
  • Elektrische omheining: een elektrische weideafsluiting vraagt wel enig onderhoud. Je kan de afsluiting best voor elk weideseizoen laten controleren door de vakman die deze heeft geplaatst. Zo ben je zeker dat de stroombron correct werkt, dat de afsluiting voldoende spanning heeft en veilig is, dat de isolatoren nog goed werken…

Schakel een vakman in voor het onderhoud van je weideafsluiting! Zeker als je een elektrische weide omheining hebt, is het aangeraden om een beroep te doen op een expert. Zo ben je zeker van een optimale werking en veiligheid. Vergelijk offertes van experts in jouw buurt!

 

Voorbeelden weide omheiningen

Nog niet zeker welke omheining voor je weide je best kiest? En hoe je deze kan vormgeven? We geven je hieronder enkele voorbeelden van weide omheiningen ter inspiratie:

 

VOORBEELD 1: landelijke houten omheining

omheining paardenweide

Op bovenstaande foto werd gekozen voor een weideafsluiting uit hout. Tussen de houten palen zijn er telkens 2 rechte liggers. Het hout is op verschillende plekken verkleurd, wat bijdraagt aan de landelijke look van de omheining. Deze past daardoor perfect in de groene omgeving.

 

 

VOORBEELD 2: doorsteek omheining met hout en draad

weideomheiningen

Deze weideomheining bestaat uit een combinatie van een houten afsluiting en draad. Door deze combinatie zijn je dieren goed beschermd tegen indringers en kunnen ze zelf ook niet weglopen. De schrikdraad zal er ook voor zorgen dat ze niet te dicht in de buurt van de omheining komen.

 

 

VOORBEELD 3: witte houten weide omheining

weide omheining

Ook deze weideafsluiting voor paarden bestaat uit hout, maar kreeg op een heel andere manier vorm. Tussen de palen liggen telkens 4 horizontale liggers met een rechte vorm. De volledige omheining werd bovendien wit geverfd, waardoor de kleur van het hout niet meer zichtbaar is. Ook deze omheining heeft een landelijke look.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers