Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Omheining.be
banner image

Houten tuinschermen: houtsoorten & prijzen

Een houten tuinscherm is erg decoratief en heeft een natuurlijke uitstraling. Het heeft nagenoeg geen onderhoud nodig en biedt erg veel privacy. In dit artikel vind je meer informatie over de verschillende houtsoorten voor houten tuinschermen en hun prijzen.

Houten tuinschermen laten plaatsen door een vakman? Hier kan je gratis & vrijblijvend offertes aanvragen.

 

Welke houtsoort kiezen voor een tuinscherm?

Houten tuinschermen kunnen uit verschillende houtsoorten gemaakt worden. Hier vind je enkele populaire houtsoorten voor tuinschermen en hun voor- en nadelen:

 

1. Geïmpregneerde houten tuinschermen

tuinscherm geimpregneerd hout Geïmpregneerde houten tuinschermen bestaan vrijwel altijd uit Europees naaldbomenhout. Dit grenen- of vurenhout wordt in een ketel onder hoge druk behandeld (geïmpregneerd) met een speciale vloeistof waardoor het hout bestand raakt tegen schimmels en insecten.

Je kan geïmpregneerd hout herkennen aan de groenblauwe uitslag die plaatselijk op het hout voorkomt. Dit is het impregneermiddel dat door de uitdroging van het hout naar buiten komt. Dit verschijnsel is slechts tijdelijk en verdwijnt na verloop van tijd vanzelf. Tuinschermen uit geïmpregneerd hout hebben afhankelijk van de kwaliteit van het hout een levensduur van 10 à 15 jaar.

 

Voordelen geïmpregneerd hout: aantrekkelijke prijs-kwaliteit verhouding

Prijs scherm 180×180 cm: vanaf €35

Levensduur: 10-15 jaar

 

 

2. Tuinschermen van Douglas hout

Douglas hout is naaldbomenhout uit West-Europa. Het is een vrij harde houtsoort die je kan vergelijken met eiken of beuken. Douglashout wordt vanwege zijn positieve eigenschappen veel gebruikt voor tuinhuizen, carports en andere soorten bijgebouwen. Het heeft een kenmerkende roodbruine uitstraling en met 15 à 20 jaar zit het qua levensduur tussen geïmpregneerd hout en tropisch hardhout in.

Het hout is volledig vrij van chemicaliën en is afkomstig uit duurzaam beheerde Europese bossen. Douglas hout bevat veel looistoffen, waardoor het van nature goed bestand is tegen insecten en schimmels.

 

Voordelen Douglas hout: aantrekkelijke uitstraling, gunstige levensduur, milieuvriendelijk

Prijs scherm 180×180 cm: vanaf €60

Levensduur: 15-20 jaar

 

 

3. Hardhouten tuinschermen

Tuinschermen van hardhout worden vaak gemaakt van tropische houtsoorten als Azobe en Bankirai. Deze houtsoorten hebben een aantrekkelijke roodbruine kleur en zijn erg compact van structuur. Het hout is niet alleen sterk maar ook goed bestand tegen vocht, schimmels en insectenvraat.

Door deze sterkte hebben deze houten tuinschermen een minimale levensduur van 20-25 jaar. Ze zijn daarmee een stuk duurzamer dan geïmpregneerd hout maar ook al snel driemaal duurder. Indien je wil dat het hout zijn roodbruine uitstraling lang blijft behouden, kan je het behandelen met een geschikte olie of beits.

 

Voordelen hardhout: zeer lange levensduur, grote keuze aan houtsoorten, warme uitstraling

Prijs scherm 180×180 cm: vanaf €100

Levensduur: 20-25 jaar

 

Ben je op zoek naar een vakman voor de plaatsing van een tuinafsluiting? Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele plaatsers van omheiningen. Klik hier voor meer informatie.

 

houten tuinschermen plaatsen

 

Voor- en nadelen van houten tuinschermen

+ Ze bieden een goede bescherming tegen inkijk (privacy).

+ Houten tuinschermen hebben een natuurlijke uitstraling.

+ Eenvoudig te monteren.

+ Weinig onderhoud vergeleken met een natuurlijke afsluiting van hagen of bomen die je regelmatig moet snoeien.

+ Veel houtsoorten waaruit je kan kiezen.

 

In principe hoef je het hout niet te behandelen maar als je de kleur van het hout wil behouden, is het noodzakelijk om de schermen eens in de zoveel tijd te beitsen of te oliën.

 Het hout kan rotten.

Hardhouten schermen zijn niet goedkoop.

 

 

Houten tuinschermen plaatsen

Houten tuinschermen plaatsen kan op verschillende manieren gebeuren. Men kan voor de palen kiezen voor hout maar men kan ook beton gebruiken voor de palen en als extra versteviging onderaan de afsluiting.

 

Schermen plaatsen met beton

Tegenwoordig zie je veel geïmpregneerde houten schermen die geplaatst zijn op een betonplaat en tussen betonpalen. Het voordeel van beton is dat het lang meegaat en dat een omheining met betonpalen erg stabiel is. De houten tuinschermen komen door het beton onderaan wat hoger te hangen, waardoor de omheining met een standaard scherm van 180 cm in totaal zo’n 2 meter hoog wordt, wat gunstig is voor de privacy.

Aangezien de schermen niet in contact staan met grondvocht, zullen ze minder snel gaan rotten en kunnen ze na een regenbui goed uitdrogen. Je kan kiezen uit een aantal soorten betonpalen en de kleur ervan varieert meestal van lichtgrijs tot antraciet.

 

Plaatsen van tuinschermen tussen houten palen

Indien gewenst kan je een tuinscherm ook tussen houten palen bevestigen. Je kan daarbij kiezen uit palen van geïmpregneerd hout of een andere, meer duurzame houtsoort. De palen moeten voldoende dik zijn en afhankelijk van de manier waarop ze verankerd worden, aan de onderzijde beschermd zijn tegen vocht zodat ze niet beginnen te rotten.

Het is bij palen die in de grond worden verankerd dan ook aan te raden om ze gedeeltelijk in te smeren met teer, beits of een ander beschermend product. Dat verlengt de levensduur ervan aanzienlijk. De palen kunnen best met snelbeton nog eens verstevigd worden zodat ze niet te veel gaan bewegen.

 

 

Houten tuinschermen prijzen

Wil je een omheining met houten tuinschermen laten plaatsen? Hou dan rekening met verschillende factoren voor het inschatten van de kosten. De kostprijs van het plaatsen hangt onder meer af van de houtsoort, de wijze van bevestiging, eventuele graafwerkzaamheden (voor de betonplaat) en de moeilijkheidsgraad van het project. Tuinschermen in geïmpregneerd hout zijn al verkrijgbaar vanaf ongeveer 35 euro voor een scherm in standaardformaat (180×180 cm). Hou er rekening mee dat de plaatsing van de omheining extra kosten met zich zal meebrengen.

Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele plaatsers van tuinafsluitingen. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

 

Onderhoud van een houten tuinscherm

Houten tuinschermen hoef je in principe niet te onderhouden maar wanneer je de natuur gewoon zijn gang laat gaan, dan zullen ze onder invloed van UV-straling van de zon na een tijd gaan vergrijzen. Sommige mensen vinden dat juist mooi, vooral als de vergrijzing op egale manier plaatsvindt. Als je echter de oorspronkelijke kleur zoveel mogelijk wil bewaren, dan kan je het hout best beschermen met een olie of beits. Er zijn genoeg producten verkrijgbaar waarin een UV-remmer is verwerkt die het hout beschermt tegen verkleuring.

Geïmpregneerd hout kan je in de eerste maanden nog niet behandelen omdat het hout eerst nog voldoende moet uitdrogen. Het hout is direct na het impregneerproces nog vrij vochtig en het heeft een aantal maanden de tijd nodig om goed uit te kunnen ‘zweten’.

 

 

Standaard maten

Je kan houten tuinschermen in een aantal standaardmaten kopen, maar bij de meeste leveranciers kan je ook schermen op maat laten maken. De volgende maten worden het meest verkocht:

• 180 x 180 cm (hoogte x breedte)

• 195 x 180 en 200 x 180 cm (dit zijn privacyschermen die extra hoog zijn)

• 180 x 90 cm (half scherm)

 

 

Waar moet je op letten bij aanschaf?

Bij aanschaf van een houten tuinscherm moet je goed letten op het aantal planken waarmee het scherm is gemaakt. Meestal kan je kiezen uit een 15 tot 23 planks scherm. Laat je bij twijfel hierover goed informeren, zeker wanneer privacy voor je van belang is. Doorgaans heb je bij een scherm van 21 planken geen doorkijk meer maar dit hangt uiteraard ook af van de wijze waarop de schermen geschroefd zijn.

Naast het aantal planken kan je bij aanschaf ook letten op de dikte van de planken en de wijze waarop ze geschaafd zijn. Hoe dikker, hoe steviger het scherm zal zijn en hoe langer het meegaat. Dit is vooral bij geïmpregneerd hout van belang.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers