Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Omheining.be
banner image

Natuurlijke omheining: soorten & prijzen

Ben je op zoek naar een mooie en eenvoudige tuinafsluiting met een natuurlijke, onbewerkte uitstraling? Dan kun je eventueel kiezen voor een ‘groene’ omheining op basis van haagplanten of bomen. In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten natuurlijke omheining, hun prijzen en de voor- en nadelen.

Een natuurlijke omheining laten plaatsen door een erkend tuinaannemer? Vraag hier gratis offertes aan.

 

Voor- en nadelen natuurlijke omheiningen

Een natuurlijke tuinomheining past door haar groene en originele look perfect in elke tuin. De omheining verstoort de natuurlijke orde niet en straalt rust uit. 

+ Natuurlijke afsluitingen zijn erg duurzaam. Ze kunnen tot wel 40 jaar meegaan indien ze goed onderhouden worden. 

Er bestaan heel wat verschillende types hagen met uiteenlopende eigenschappen en kleuren. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een continue volle haag of een haag met openingen.

Groene omheiningen zijn niet erg duur vergeleken met andere soorten omheining. De prijzen kunnen echter sterk variëren per type haag.

Hagen vereisen heel wat onderhoud; een jaarlijkse snoeibeurt is nodig. Als je niet graag in de tuin werkt, is dit een nadeel. Je kan deze klus natuurlijk ook uitbesteden. 

– Haagplanten bieden geen 100 percent dichtheid. Indien je kleine huisdieren hebt kunnen deze dus eventueel nog ontsnappen. Dit kan wel opgelost worden door er een aanvullende dunne (draad)afsluiting achter te plaatsen.

– Je moet er rekening mee houden dat een haag door houtrot of insecten kapot kan gaan. 

 

 

Soorten groene omheining & prijzen

Zoals gezegd zijn er een heleboel haagsoorten en zelfs bomen (wilgentakken) die dienst kunnen doen als natuurlijke omheining. We bespreken enkele belangrijke onderscheidende eigenschappen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een groene omheining.

 

Snelgroeiende vs. traaggroeiende haag

Om te beginnen moet je je de vraag stellen of je een haag wil die snel dan wel traag groeit. Beide hebben hun voor- en nadelen. Zo zal een traaggroeiende haag pas na enkele jaren volledige privacy kunnen bieden. Anderzijds hoef je een haag die traag groeit minder frequent te snoeien. Taxussen en haagbeuken zijn voorbeelden van hagen die niet vaak moeten gesnoeid worden (maximaal 1-2 maal per jaar).

Omgekeerd zal een snelgroeiende haag meer onderhoud vragen, maar ze kan wel snel privacy garanderen.

 

Bladhoudende vs. bladverliezende haag

Daarnaast dien je te bepalen of de haag al dan niet kaal mag staan gedurende enkele maanden van het jaar. De meeste mensen kiezen voor een bladhoudende haag omdat die heel het jaar door mooi groen en vol blijft.

Een haagplant die haar bladeren verliest ontneemt een stuk van je privacy. Bovendien zul je opgezadeld zitten met opruimwerk.

 

natuurlijke omheining

 

Hieronder bespreken we enkele van de meest verkochte soorten natuurlijke omheiningen:

 

haagplant als tuinafsluiting 1. Beukenhaag

De beukenhaag is één van de meest gekozen haagsoorten. Er zijn beukenhagen met groene of met rode bladeren. De rode beukenhaag oogt wat exclusiever en is bijgevolg ook duurder.

Tijdens de winter verliest de beukenhaag geen bladeren. Ze worden wel al bruin tijdens de herfst maar vallen pas af in april, waarna de haag opnieuw begint te bloeien. Je geniet dus het hele jaar door van een quasi dichte haag. Deze haag kan tot wel 50 centimeter per jaar groeien.

Prijs: 35 EUR voor een groene beukenhaag, 75 EUR voor een rode.

 

 

natuurlijke omheining beukenhaag 2. Haagbeuk

De haagbeuk, niet te verwarren met de beukenhaag, is daarentegen groen in de zomer maar kaal in de winter. Dit kan een nadeel zijn voor mensen die erg op hun privacy gesteld zijn. De bladeren van de haagbeuk hebben overigens een heel andere structuur (ruw en generfd) dan de beukenhaag (glanzend).

Een haagbeuk groeit sneller dan een beukenhaag en bestaat enkel in het groen.

Een voordeel van de haagbeuk is wel dat een vochtige bodem geen problemen vormt. Beukenhagen kunnen dat minder goed verdragen.

Prijs: ca. 40 EUR per 10 stuks

 

natuurlijke omheining taxus 3. Taxushaag

Taxus is een winterharde conifeersoort met groene naalden. De haag groeit langzaam en is gemakkelijk te onderhouden. Je moet er wel rekening mee houden dat Taxus giftig is. Let dus op met dieren of kleine kinderen.

Er bestaan meerdere soorten taxussen. Als tuinomheining kies je echter best voor de Taxus Baccata of de Taxus media Hicksii.

Een taxus is in verschillende hoogtes verkrijgbaar. Deze gaan van 60 tot wel 200 centimeter.

Prijs: ca. 290 EUR voor Taxus Baccata, 365 EUR voor de Taxus media Hicksii

 

natuurlijke omheining laurier 4. Laurier haag

Een Laurier haag (Prunus) is eveneens een winterharde haagplant die behoorlijk snel groeit, zowel in de hoogte als in de breedte. De Prunus Rotundifolia, de populairste lauriersoort, kan zelfs 6 meter hoog worden! Deze haag heeft prachtige grote en glanzende bladeren.

Een laurierhaag kan zowel in de zon als schaduw groeien maar is wel vrij gevoelig voor een te vochtige bodem. De plant is relatief goedkoop in vergelijking met andere soorten groene omheining. Bovendien verschijnen tijdens het voorjaar mooie witte bloemen op de haag.

Prijs: 16,5 EUR per stuk.

 

wilgen omheining 5. Wilgentakken

Een alternatieve natuurlijke omheining is een tuinscherm met wilgentakken. Ook deze afsluiting ziet er erg authentiek en warm uit. De takken zijn afkomstig uit ecologisch verantwoorde bossen.

Om de omheining te maken gebruikt men vers gesnoeide takken die in een frame of tussen grondpalen gevlochten worden. Een wilgen omheining gaat 10 tot 15 jaar mee. De takken vereisen eigenlijk geen onderhoud, al kan je ze behandelen met lijnolie of paraffine olie om de levensduur te rekken.

Prijs: 75 EUR voor een frame van 180 x 180 cm, 45-55 EUR per m² voor afsluiting met kastanjepalen.

 

Heb je interesse in een natuurlijke omheining? Laat deze dan best plaatsen door een professionele tuinaannemer. Hij kan je bovendien advies geven en bepalen welke omheining het beste aan jouw wensen beantwoordt. Via onze online offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsoffertes ontvangen van enkele vakmannen bij jou in de buurt.

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers