Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Omheining.be
banner image

Doek omheining

Een doek voor jouw omheining bevestigen is een goedkope optie om jouw draadomheining of -panelen ondoorzichtig te maken. Op die manier kun je jouw tuin afschermen van de nieuwsgierige blikken van voorbijgangers. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden, de prijs en de plaatsing van een doek als zichtremmer in jouw tuin.

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Doek met standaardafmetingen of op maat?
Doek omheining prijs
Mogelijke kleuren en afwerkingen
Doek langs omheining plaatsen

Ga naar webshop

 

 

Waarom een doek tegen jouw omheining plaatsen?

Een doek voor jouw omheining vind je het vaakst terug onder de noemers ‘zichtdoek’, ‘zichtbreeknet’ of ‘afschermdoek’. Het is een doek uit gewoven kunststofvezels, vaak polypropyleen of polyethyleen. De bedoeling is dat je het aan je draadomheining bevestigt om zo je tuin af te schermen en meer privacy te creëren. Een zichtdoek voor de omheining behoort daarmee tot de categorie van de ‘zichtremmers’. Andere soorten zichtremmers zijn bvb. lamellen, heidematten, bamboematten, wandsystemen en kunsthagen.

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een doek tegen jouw omheining:

 • privacy in de tuin doordat je de inkijk weert;
 • bescherming tegen zon, wind en stof;
 •  voor de gezelligheid in een specifiek gedeelte van jouw tuin;
 • om ervoor te zorgen dat huisdieren in de tuin blijven of niet opgeschrikt worden door voorbijgangers;
 • voor de veiligheid van de kinderen;
 • om inbrekers af te schrikken;

 

Voor- en nadelen van een omheiningsdoek

 • Privacy
 • Veiligheid
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Mogelijk in verschillende uitvoeringen
 • Mogelijk tegen verschillende soorten omheiningen
 • Het is moeilijk om op je eentje een groot doek te bevestigen en strak aan te spannen

 

Doek met standaardafmetingen of doek op maat?

Een doek voor jouw omheining kun je verkrijgen op twee manieren: je kunt een doek aankopen met standaardafmeting die je nadien zelf kunt aanpassen of je kan meteen een doek volledig op maat laten maken. Beide opties zijn goed, je keuze hangt vooral af van hoe groot de omheining is die je wil afdekken.

OPTIE 1: doek met standaardafmetingen

De meeste doeken voor jouw omheining zijn verkrijgbaar in standaardafmetingen. Enkele standaardhoogtes zijn 1,20 m, 1,50 m, 1,80 m of 2 m. Rollen doek kun je krijgen vanaf 5m tot wel 50m lengte. Doeken met een vaste lengte kan je laten overlappen, maar dan kunnen er zich bij die overlap wel donkerdere vlakken vormen. Het doek op de juiste maat afsnijden is een andere optie, maar dan bestaat het risico dat het uitrafelt.

Hou er ook rekening mee dat je bij zichtdoeken met een standaardafmeting ook vaak een beperktere keuze hebt op vlak van kleuren, materialen, …

Wil je zelf een doek voor jouw omheining kopen? Bekijk het aanbod in de webshop. 

OPTIE 2: doek op maat

Wil je jouw afschermdoek voor de omheining in een specifiek kleur? Heb je nood aan andere afmetingen dan de beschikbare standaardafmetingen. Of wil je jouw doek gewoon graag door een professional laat opmeten en maken? Dan kies je het best voor een doek op maat. Zo moet je op het einde geen overgebleven stukken doek afsnijden en ben je zeker van een perfect uitzicht, geheel naar jouw wensen samengesteld.

Interesse in een omheiningsdoek op maat? Vraag dan zeker offertes aan bij verschillende vakmannen. Zo kan je makkelijk de prijzen en mogelijkheden op vlak van afmetingen, kleuren, materialen, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat van jouw project via de offertedienst.

 

Doek omheining

Prijs doek omheining

De prijs van jouw afschermdoek voor de omheining zal toe- of afnemen onder invloed van de onderstaande factoren:

 • Doorkijkgraad (hangt samen met de dikte van het doek) (meer info verderop)
 • De afmetingen van het doek doek
 • Het materiaal waaruit het doek is vervaardigd
 • Het feit of je een standaarddoek kiest of toch voor een doek op maat gaat. Deze laatste factor heeft meteen het meest invloed op de uiteindelijke kostprijs:

Afschermdoek met standaardafmetingen: deze zijn logischerwijs het goedkoopst. De prijzen starten vanaf € 3 per lopende meter (incl. btw). Bekijk het aanbod doeken voor de omheining in de webshop.

Afschermdoek op maat: deze zijn iets duurder, maar voor jou misschien wel hun meerprijs waard omdat je de afmetingen en look volledig kan afstemmen op jouw wensen. Een exacte prijs voor een doek op maat kunnen we helaas niet geven. Dat hangt te veel af van de fabrikant. Benieuwd naar en prijs op maat? Vergelijk dan verschillende prijsvoorstellen via het offerteformulier.

 

Mogelijke kleuren en afwerkingen

Op vlak van kleuren van het doek komen een groen en zwart doek voor de omheining het vaakst voor. Daarnaast zie je ook steeds vaker andere kleuren opduiken zoals antraciet, bruin, lichtgrijs, wit, … Hou er rekening mee dat de kleurmogelijkheden bij afschermdoeken op maat vaak diverser zijn dan bij standaarddoeken. De kleur is meestal ook geen prijsbepalende factor. 

Daarnaast kan je ook de doorkijkgraad van het doek kiezen. Dit is niet onbelangrijk daar het hebben van meer privacy hoofdzakelijk de grootste motivatie is om een doek langs jouw omheining te plaatsen. De doorkijkgraad van het doek wordt bepaald door de dikte van de stof. Meestal wordt dat in gram uitgedrukt. Deze factor is, in tegenstelling tot de kleur, wel doorslaggevend voor de prijs van jouw doek.

 

 

Doek voor omheining plaatsen

Een omheining plaatsen kun je gerust zelf doen, mits je voldoende tijd hebt en handig genoeg aangelegd bent. Het is nu eenmaal een klus die je niet in vijf minuten hebt geklaard. Zeker niet wanneer jouw tuin over ettelijke meters omheining beschikt.

Doorgaans heb je een tweetal uitvoeringen om het doek te bevestigen:

Enerzijds kun je kiezen tussen een doek met ringen, anderzijds zijn er ook doeken met knoopsgatbanen op de markt. Hier wordt jouw keuze bepaald door omheining waartegen je het doek wilt plaatsen. Draadomheiningen hebben vaak al lussen waaraan je het doek kunt bevestigen. Hier volstaat een doek met ringen die je erg eenvoudig kunt bevestigen met nietjes, gripclips of gespen. Voor ingewoven bevestigingsbanen gebruik je het best nietjes, gripclips, tempora clips of gespen.

 

Belangrijke aandachtspunten bij de plaatsing:

 1. Bevestig het doek aan de omheining met het geschikte bevestigingsmateriaal zoals binddraad. Dit kun je gemakkelijk aan de ringen van de draadomheining bevestigen. Knip netjes de scherpe uiteinden van het binddraad af. Tip: begin aan de mooiste kant van jouw afsluiting. Zo ben je er zeker van dat jouw doek daar al goed opgespannen zit.
 2. Zorg er zeker voor dat je het doek over de gehele omheining strak genoeg opspant. Vraag hier eventueel hulp aan een buur, vriend of familielid.
 3. Wanneer het doek bevestigd is, plaats je het best nog een 2 à 3-tal spandraden tegen het doek. Zo blijft het doek op z’n plaats (bijvoorbeeld bij harde wind of storm) en voorkomt het doorhangen.

 

Wil je graag zelf een zichtdoek plaatsen aan jouw (draad)omheining? Je vindt een uitgebreid gamma aan doeken voor jouw omheining in onze webshop. Laat je de plaatsing liever over aan een professional? Vergelijk dan gratis adviezen en prijsvoorstellen op maat van jouw project via onze offerteservice.

 

 

Inspiratie voor een unieke omheining

doek omheining inspiratie

Wist je dat je jouw zichtremmer ook kunt laten begroeien door klimplanten? Stel dat je kiest voor een groen doek, dan kun je bijvoorbeeld klimop, clematis of klimrozen zich erop laten hechten. Op deze manier haal je de natuur alsnog binnen in jouw tuin en kun je baden in weelderig groen.

Je kunt natuurlijk ook meteen jouw draadomheining laten begroeien, al neemt het wel een hele tijd in beslag alvorens je in dit geval een volledig dichtgegroeide omheining krijgt (zie foto).

Heb je al eens aan een tuinposter gedacht? Deze weersbestendige doeken kun je in allerlei groottes en dessins aankopen. Je vindt online tuinposters in standaarduitvoeringen, maar je kunt ook een gepersonaliseerd doek laten maken op basis van een eigen foto. Die kun je dan aan een deel van jouw omheining bevestigen of gewoon tegen een (verouderde) muur hangen. Dit biedt eveneens wat privacy en is daarbij nog eens een echte eyecatcher.

Kleine tuinposters kun je al vanaf € 15 laten drukken. Een meterslange tuinposter kost daarentegen al snel enkele honderden euro’s.

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers