Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Omheining.be
banner image

Terras omheining: materialen, aandachtspunten & prijzen

Een omheining heeft niet enkel een meerwaarde bij het afbakenen van je tuin. Heb je een verhoogd terras of een dakterras aan je woning? Of baat je een horecazaak uit met een terras? Ook dan heb je zo’n afsluiting nodig. In dit artikel ontdek je uit welke materialen je kan kiezen, wat de gemiddelde prijs per lopende meter is van zo’n terras omheining, enz.!

Ga snel naar:
Mogelijke materialen
Terras omheining: prijs
Belangrijke aandachtspunten
Voordelen ervaren vakbedrijf
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wanneer kies ik best voor een terras omheining?

Bij een gewoon terras op de begane grond heb je natuurlijk geen afsluiting nodig. Is er echter sprake van een behoorlijk hoogteverschil? Dan is het voor je eigen veiligheid en die van je dierbaren een must om zo’n terras afrastering te plaatsen. Doorgaans investeer je best in zo’n afsluiting in deze gevallen:

 • Verhoogd terras in je tuin: ligt je terras hoger dan de rest van je tuin? Dan laat je het best een omheining rond dat terras plaatsen. Een ongeluk is sneller gebeurd dan je denkt!
 • Dakterras aan je woning: een omheining voor een dakterras is verplicht als valbeveiliging. Je kan onder meer werken met een open balustrade, maar ook met een gemetseld muurtje, een gesloten glazen omheining, …
 • Terras aan een horecazaak: hier draait het niet om valbeveiliging, maar eerder om het afbakenen van je terras. Zo zien klanten onmiddellijk welke tafels en stoelen bij jouw zaak horen. Ook qua windbescherming en als stijlvolle eyecatcher biedt zo’n terras omheining voor jouw horeca-onderneming een grote meerwaarde.

Een omheining voor jouw terras laten plaatsen? Vergelijk dan zeker de voorstellen van meerdere gespecialiseerde plaatsers actief in je buurt. Zo ontdek je alle mogelijkheden en maak je een doordachte keuze tegen een correcte prijs. Vergelijk gratis meerdere offertes!

terras omheining

 

Mogelijke materialen voor jouw terras omheining

Een afrastering voor jouw (dak)terras zorgt in de eerste plaats voor veiligheid. Het voorkomt dat je naar beneden tuimelt en jezelf verwondt. Maar naast die belangrijke functie voegt zo’n afsluiting ook stijl en extra cachet toe aan je woning. Net daarom is de materiaalkeuze voor jouw terras afsluiting zo belangrijk. Een korte blik op de mogelijkheden:

 

1. Houten omheining voor je terras

Heb je een (zwevend) terras in een houtsoort als bankirai, padouk, …? Of hou je van een landelijke, pastorale stijl die je wil doortrekken naar je buitenomgeving? Dan is een houten terras omheining een logische keuze. Afhankelijk van je budget kan je kiezen voor geïmpregneerd hout (iets goedkoper) of hardhout (wat duurder). Hou er wel rekening mee dat een terras omheining in hout na verloop van tijd wel het nodige onderhoud vergt.

 

2. Glazen omheining voor je terras

Wil je extra luxe toevoegen aan je terras? Dan kan je ook werken met een omheining in glas. De combinatie van metalen palen met glazen panelen oogt heel stijlvol en klassevol. Bovendien houdt zo’n glazen omheining voor je terras ook de wind deels tegen. Zo geniet je van extra comfort als je een boek leest, een glaasje drinkt met vrienden of familie, …

 

3. Metalen omheining voor je terras

Bij een omheining voor je terras in metaal heb je de grootste keuzevrijheid. Wil je werken met staal, inox of aluminium? Combineer je de metalen palen met glas of kies je voor spijlen? Hou je van de typische grijze kleur van roestvrij staal of verkies je strak en minimalistisch zwart? Het is zelfs mogelijk om aluminium palen en spijlen in een houtlook te laten maken. Bovendien vergt zo’n metalen omheining ook weinig tot geen onderhoud.

 

Welk materiaal is het meest geschikt voor mij?

Dat hangt vooral af van het materiaal en de stijl van jouw terras. Een metalen omheining past bv. erg goed bij een keramisch terras of bij natuursteen. Bij een houten terras is een houten omheining een logische keuze om een harmonieuze look te verkrijgen. Daarnaast spelen natuurlijk ook je budget, je persoonlijke wensen, … een rol.

Wil je gratis adviezen en prijzen vergelijken? Heel eenvoudig, vraag dan gewoon vrijblijvend meerdere offertes aan bij gespecialiseerde vakbedrijven actief in jouw buurt. Zo kies je vast en zeker het juiste aanbod. Start je aanvraag hier!

 

Terras omheining: prijs

De kosten voor een omheining voor je terras hangen af van meerdere factoren: het gekozen materiaal, met glazen panelen of niet, de afmetingen, horizontale spijlen of verticale staven, … Gemiddeld mag je voor zo’n terras afrastering rekenen op de volgende richtprijzen per materiaal:

Type terras omheiningGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Houten terras omheiningVanaf 150 per lopende meter
Glazen terras omheiningVanaf 350 euro per lopende meter
Metalen terras omheiningVanaf 300 euro per lopende meter

BELANGRIJK: dit zijn natuurlijk slechts richtprijzen per lopende meter. Wil je liever direct een precieze totaalprijs voor jouw terras afrastering? Vraag dan gewoon verschillende prijsoffertes aan bij gespecialiseerde vakbedrijven actief in je buurt. Zo weet je onmiddellijk waar je aan toe bent en kan je gericht prijzen naast elkaar leggen. Vergelijk gratis meerdere totaalprijzen voor je omheining!

 

omheining terras

 

Belangrijke aandachtspunten

Naast het materiaal moet je nog met een aantal zaken rekening houden om de perfecte omheining voor jouw terras te kiezen. Om welke aandachtspunten gaat het dan concreet? Een kort overzicht:

 

 • Hoogte van de omheining: bij terras omheiningen gelden bepaalde veiligheidsnormen om een val in de diepte te voorkomen. Die norm geldt als de valhoogte groter dan of gelijk is aan 1 meter. In dat geval moet een omheining voor je terras minstens 110 cm hoog zijn. Dat is ook de standaardhoogte die de meeste vakspecialisten hanteren.
 • Onderhoud van de afrastering: bij de keuze van je afsluiting hou je ook best het onderhoud in het achterhoofd. Een grote troef van metalen als aluminium en inox is dat je er geen omkijken naar hebt. Gewoon een paar keer per jaar reinigen met een zachte doek en water volstaat al. Bij hout komt op termijn uiteraard meer onderhoud kijken (beitsen, oliën, …).
 • Mogelijke extra opties: heb je kleine kinderen en wil je een poortje integreren in je omheining? Of wil je in plaats van metalen horizontale spijlen werken met kabels om geld uit te sparen? Vraag zeker naar alle mogelijke opties om jouw terras afsluiting af te stemmen op jouw wensen en budget.
 • Met spijlen of glas: vul je de ruimte tussen de palen van je omheining met glas of met spijlen/staven (horizontaal of verticaal)? Ook deze keuze beïnvloedt sterk het uitzicht en ook het prijskaartje van je project. Glas is luxueuzer, maar hou ook rekening met het extra onderhoud. Om de zoveel tijd moet je je glazen panelen onvermijdelijk wassen. Anders ogen ze vuil en onverzorgd.
 • Zichtdoorlatend of niet: gaat het om een verhoogd terras? Dan kies je best voor een zichtdoorlatende omheining. Anders verlies je het fraaie uitzicht op je tuin. Op een dakterras kan je dan weer wel met een gesloten afsluiting werken.

 

Voordelen van ervaren vakbedrijf

Net zoals sommige vakspecialisten zich specialiseren in tuinafsluitingen bestaan er ook vakbedrijven die vooral terras omheiningen plaatsen. In plaats van een algemene tuinaannemer werk je het best samen met zo’n ervaren vakspecialist. Zo kan je gegarandeerd rekenen op…

 

 • Advies op maat: voor welk materiaal kies jij het best? Welke kleuren en stijl passen het best bij jouw woning en terras? Hoe kan je eventueel besparen op de kosten? Een ervaren plaatser luistert naar jouw wensen en geeft je advies over de meest geschikte omheining binnen jouw budget.
 • Talloze ontwerpmogelijkheden: een vakbedrijf kan je meerdere ontwerpen voorstellen voor jouw terras afsluiting. Met hoeveel verticale of horizontale spijlen wil je werken tussen de palen? Ga je voor een matte of glanzende afwerking? Door samen met je vakspecialist slimme keuzes te maken, realiseer je een omheining helemaal in harmonie met jouw terras.
 • Conform aan wetgeving: een vakbedrijf kent de Belgische veiligheidsnormen en zorgt ervoor dat jouw terras afrastering voldoet aan de wetgeving. Zo ben je zeker dat de hoogte van je afsluiting correct is en een valpartij dus zo goed als onmogelijk is.
 • Optimale plaatsing: een vakbedrijf zorgt voor een optimale verankering van de palen in jouw terras. Zo ben je zeker dat die na verloop van tijd niet loskomen, scheef gaan staan, … Ook de hoekverbindingen, de verbindingen tussen de palen en de bovengreep, … bevestigt een expert volgens de regels van de kunst. Je bent dus zeker van een stevige, stabiele en duurzame omheining op lange termijn.
 • Duurzame materialen: een betrouwbaar vakbedrijf werkt enkel met materialen van topkwaliteit. Die zijn bestand tegen alle weersinvloeden en gaan dus jarenlang mee. Zeker een terras omheining uit metaal (eventueel gecombineerd met glas) doorstaat moeiteloos de tand des tijds.

Vergelijk je graag meerdere vakbedrijven in je buurt? Een fluitje van een cent. Je komt gratis in contact met zulke experts door gewoon het onderstaande offerteformulier in te vullen:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers