Betonplaten omheining: uitvoeringen en prijs
Een omheining met betonplaten heeft veel voordelen. Ze is erg sterk, gaat erg lang mee en je hebt een grote keuze aan decoratieve afwerkingen. In dit artikel vind je meer informatie over de voordelen en nadelen van een betonnen omheining, de prijzen en de diverse uitvoeringen waaruit je kunt kiezen.
Snel naar: voor- en nadelen van betonnen omheiningen – prijs – plaatsing – alternatieven – onderhoud
Wat zijn de voor- & nadelen van omheiningen met betonplaten?
Overweeg je een omheining met betonplaten te plaatsen? Dan is het belangrijk om de pro’s en de contra’s tegen elkaar af te wegen. Onderstaande tabel toont alvast de belangrijkste voor- en nadelen van dit type afsluiting:
Wil je wel genieten van de voordelen van een betonnen afsluiting maar schrikt de kille uitstraling van de klassieke betonnen panelen je af? Dan zijn er heel wat alternatieven die heel wat mooier ogen. Meer hierover vind je verderop in dit artikel.
Prijs betonplaten omheining
De kosten voor het plaatsen van een omheining met betonplaten zijn afhankelijk van verschillende factoren. Onder meer de afmetingen van de afsluiting, de uitvoering en de moeilijkheidsgraad van de werken hebben een invloed op de prijs.
Laat je een omheining met standaard betonplaten plaatsen door een vakman, dan kan je je verwachten aan prijzen vanaf ongeveer 45 euro per lopende meter (incl. plaatsingskosten). Deze prijs geldt voor platen met een hoogte van 180 cm. Kies je voor een speciale uitvoering, dan zullen de prijzen natuurlijk hoger komen te liggen. Deze andere uitvoeringen ontdek je verderop in dit artikel.
Op zoek naar een vakman voor de plaatsing van een betonnen afsluiting? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele plaatsers van tuinafsluitingen. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en het voordeligste voorstel kiezen.
Klik hier om offertes op maat van jouw project te ontvangen.
Hoe verloopt de plaatsing?
Het plaatsen van een betonnen omheining vergt enige ervaring en ook de nodige spierkracht. Bij het plaatsen is het belangrijk dat de grond diep genoeg en egaal is uitgegraven zodat de omheining stevig en waterpas komt te staan. De betonplaten worden tussen gleufpalen bevestigd.
De palen zelf worden meestal in een betonnen sokkel in de grond verankerd. Na het plaatsen van de panelen kiest men er soms voor om de naden tussen de platen af te dichten met een weerbestendige kit. Dit is afhankelijk van de structuur van de betonplaat.
Voor de plaatsing van een betonnen omheining doe je best een beroep op een specialist in het plaatsen van tuinomheiningen. Door een vakman in te schakelen kan je rekenen op advies op maat en op een correcte plaatsing van de afsluiting. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat van jouw project aanvragen bij professionele plaatsers van tuinomheiningen. Vraag hier jouw offertes op maat aan.
Alternatieven voor de klassieke betonplaten als omheining
De klassieke, grijze betonplaten mogen dan wel veel voordelen hebben (ze zijn sterk, bieden veel privacy, houden geluid tegen,…), maar ze ogen niet echt mooi. Tegenwoordig zijn er dan ook enkele alternatieven die op esthetisch vlak een pak beter zijn.
1) Betonplaten met structuur
Beton kan in allerlei decoratieve structuren afgewerkt worden. Door te kiezen voor betonplaten met een structuur vermijd je het kille uitzicht van de vlakke betonnen panelen. De structuur in de platen geeft je tuinomheining dan ook een hedendaagse look. Onder meer een baksteen- en houtstructuur behoren tot de mogelijkheden.
Hou er rekening mee dat de prijzen voor een omheining met betonplaten met een decoratieve structuur hoger zullen liggen in vergelijking met de klassieke betonplaten. De precieze prijs zal afhangen van het type afwerking van de platen.
2) Combineer beton en hout
Door zijn warme look is hout een populair materiaal voor tuinafsluitingen. Het kan goed gecombineerd worden met beton: je kan bijvoorbeeld kiezen voor een omheining met houten tuinschermen tussen betonnen palen. Voor extra stevigheid kan je onderaan een betonplaat plaatsen. Zo komt het hout niet in contact met vochtige grond, wat de kans op rotting van het hout vermindert.
Het grote voordeel van dit alternatief voor de klassieke omheining met betonplaten is dat je de stevigheid van beton combineert met de natuurlijke uitstraling van houten omheiningen. De prijs ligt hoger dan die van een klassieke betonnen afsluiting, dit is vooral afhankelijk van de houtsoort.
Onderhoud omheining in beton
Een betonnen omheining heeft in principe geen onderhoud nodig maar je moet er wel rekening mee houden dat beton enigszins poreus is, waardoor het na vele jaren wat kan vervuilen. Er kan bijvoorbeeld mosvorming optreden. Het kan dan ook nodig zijn om zo’n scherm eens in de paar jaar goed te reinigen met een hogedrukspuit of tuinsproeier. Vraag altijd wel even bij de leverancier na of je het beton mag reinigen met een hogedrukspuit want het is natuurlijk niet de bedoeling dat de gekleurde toplaag beschadigd raakt.
Je kunt er ook voor kiezen om het beton te impregneren met een vocht- en vuilafstotend middel. Hierdoor zal het nagenoeg geen vuil meer aantrekken en is het beton makkelijker te reinigen. Het grote voordeel van beton is dat je het eenvoudig kunt overschilderen met een geschikte muurverf. De omheining ziet er dan weer als nieuw uit.
Net als op ieder cementgebonden product kan ook op betonplaten soms plaatselijk kalkuitbloei voorkomen. Dit is een witte kalkuitslag die veroorzaakt wordt door chemische processen in het beton. Het is niet schadelijk voor het beton en het ontstaan ervan heeft niets te maken met de kwaliteit van het beton. Ook op beton van hoge kwaliteit kan deze kalkuitslag voorkomen. Het verdwijnt in de meeste gevallen weer vanzelf. Je hoeft ze niet speciaal te reinigen.