Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Omheining.be
banner image

Tuinschermen: overzicht materialen

Met tuinschermen kan je relatief goedkoop en snel een omheining maken die veel privacy biedt en weinig onderhoud vraagt. Bij aankoop kan je kiezen uit verschillende materialen zoals hout, kunststof (composiet) en beton. Elk materiaal heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en voor- en nadelen.

Prijzen aanvragen voor de plaatsing van tuinschermen kan op deze pagina.

 

Houten tuinschermen

houten tuinschermen Houten tuinschermen worden al decennialang gebruikt als tuinomheining en zijn, ondanks de komst van moderne materialen zoals composiet, nog steeds populair. Je kan kiezen uit veel verschillende houtsoorten en de schermen zijn eenvoudig tussen houten of betonnen palen te monteren. Houten schermen hebben in de regel weinig, maar wel enig onderhoud nodig, tenminste wanneer je de oorspronkelijke kleur van het hout wil bewaren.

Levensduur: afhankelijk van de houtsoort 10 tot 25 jaar

Voordelen: natuurlijke look & feel, eenvoudig te monteren, keuze uit verschillende houtsoorten

Nadelen: enig onderhoud nodig om de kleur te behouden

 

Beton

Betonnen tuinschermen zijn tegenwoordig in meerdere kleuren en afwerkingen te koop, waardoor ze er een stuk moderner en stijlvoller uitzien dan de grijze schermen zoals je die misschien kent van vroeger. Je kan er erg sterke omheiningen mee maken die een leven lang meegaan en waar je geen onderhoud aan hebt. Door de dichte constructie houden betonschermen geluid tegen en bieden ze ook veel privacy. Dit soort schermen is vandalismebestendig en daarom erg geschikt voor gebruik als afsluiting nabij een publieke ruimte.

Levensduur: een leven lang

Voordelen: sterk (vandalismebestendig), geluidswerend, lange levensduur, combinatie met hout mogelijk

Nadelen: zwaar, stevig fundament nodig

 

Kunststof / composiet tuinschermen

De begrippen kunststof en composiet worden vaak door elkaar gebruikt. Kunststof is een verzamelnaam voor allerlei soorten plastics, terwijl composiet deels uit kunststof is opgebouwd en deels uit hout- of bamboevezels. De bestanddelen van composiet worden met elkaar gemixt en langdurig verhit in een oven. Composiet combineert de positieve eigenschappen van hout en kunststof. Het heeft de natuurlijke uitstraling van hout, maar een composiet schutting heeft geen onderhoud nodig zoals hout en zal ook niet snel rotten.

Het voordeel aan composiet en kunststof tuinschermen is dat ze veel privacy bieden en nauwelijks onderhoud vragen. Je hoeft deze schermen dus niet te oliën of te beitsen. Ze gaan lang mee en bij een afsluiting van goede kwaliteit zal er geen of nauwelijks verkleuring door het zonlicht optreden. Beide materialen zijn in een groot scala aan kleuren en afwerking verkrijgbaar, waardoor ze goed te combineren zijn met meerdere tuinstijlen. Een nadeel van kunststof en composiet schermen is dat ze enigszins krasgevoelig zijn en dat beschadigingen lastig te repareren zijn.

 

Levensduur: afhankelijk van de kwaliteit, maar minimaal 20 jaar

Voordelen: geen onderhoud nodig, lange levensduur, grote keuze aan kleuren/afwerkingen

Nadelen: krassen en beschadigingen zijn lastig te herstellen, composiet lijkt op hout maar kan de authenticiteit van een echte houten afsluiting niet evenaren

 

Aluminium

Ook aluminium kan gebruikt worden voor het maken van een tuinscherm. Soms gaat het dan enkel om het frame, maar men kan ook tuinschermen volledig uit aluminium vervaardigen. Door het lichte gewicht zijn aluminium tuinschermen makkelijk te plaatsen. Je hebt er nauwelijks onderhoud aan en je moet je geen zorgen maken over insecten die het materiaal aantasten. Bovendien kunnen er leuke motieven in dit type afsluiting gemaakt worden, waardoor je je omheining een leuke en moderne toets kan geven.

Levensduur: een leven lang

Voordelen: nauwelijks onderhoud, snelle en makkelijke plaatsing

Nadelen: het metaal kan nogal koel overkomen, prijzig

 

Tuinschermen prijzen

Prijs houten tuinschermen: van €30 (geïmpregneerd hout) tot €100 (hardhouten schermen) per lopende meter

Prijs beton tuinscherm: vanaf €70 per lopende meter

Prijs kunststof / composietschermen (180×180): vanaf €75

Prijs aluminium tuinschermen (180×180): vanaf €150

Hou er rekening mee dat de precieze afmetingen ook een invloed zullen hebben op de prijs. Indien je een vakman inschakelt voor de plaatsing van tuinschermen, dan zal dit extra kosten met zich meebrengen.

Ben je op zoek naar een vakman voor het plaatsen van tuinschermen? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionals. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken. Klik hier voor meer informatie.

 

Hoe tuinscherm plaatsen?

Tuinschermen worden in de regel met roestvrijstalen beugels tussen palen vastgezet. De palen kunnen gemaakt zijn van hout, staal, aluminium of beton. Tegenwoordig maakt men bij het plaatsen van houten tuinschermen veel gebruik van beton omdat dit materiaal erg sterk is en ongevoelig voor vocht. Door een betonplaat te gebruiken komen de schermen bovendien een eindje boven de grond te hangen, waardoor ze aan de onderkant goed droog blijven.

tuinschermen plaatsen

Als je een zo natuurlijk mogelijke uitstraling wil, kan je ook kiezen voor hardhouten palen die met paalpunten in de grond worden vastgezet (of met beugels op een bestaande stenen ondergrond). Hardhouten palen hebben een lange levensduur en kunnen goed gecombineerd worden met houten tuinschermen.

 

Tuinscherm horizontaal of verticaal plaatsen?

Veel mensen stellen zich terecht de vraag of je een tuinscherm nu best horizontaal of verticaal kan plaatsen. Het antwoord hangt eigenlijk af van je eigen voorkeuren en de omstandigheden. Stel dat je bijvoorbeeld een omheining wil maken die grenst aan een pad waar veel mensen gebruik van maken. Dan kan je beter voor een verticale plaatsing kiezen. Je voorkomt er namelijk mee dat kinderen of andere personen de schutting als klimrek gaan gebruiken. Een horizontale plaatsing geeft iets meer diepte en oogt wat rustiger omdat de planken in de lengte lijken door te lopen. Je kan het toepassen in situaties waarbij de kans klein is dat personen over de schutting klimmen.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers