Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Omheining.be
banner image

Landelijke omheining: mogelijkheden en prijzen

Een landelijke omheining wordt getypeerd door zijn natuurlijke uitstraling en eenvoudige vormgeving. Zo’n landelijke afrastering gaat dan ook harmonieus op in de natuurlijke omgeving van je tuin of terrein. In dit artikel vind je een overzicht van de mogelijke materialen met prijzen en voorbeelden.

Ga snel naar: Soorten materialen – Voorbeelden – Offertes ontvangen

 

Prijs landelijke omheining

De prijs voor een landelijke omheining hangt af van verschillende factoren: de oppervlakte, het gekozen materiaal, type omheining (landelijk hekwerk, schermen …), de afwerking (bv. hout schilderen) … Ook eventuele extra werken (bv. een zichtdoek plaatsen) bepalen de kosten mee. Hieronder vind je een tabel met richtprijzen per materiaalsoort:

 

Soort landelijke omheiningGemiddelde prijs per lopende meter (excl. btw en plaatsing)
Houten omheining€ 10 - 160
Metalen omheining€ 10 - 150
Steenkorven€ 135 - 170
Omheining met betonplaten€ 60 - 80
Omheining met composiet€ 95 - 200
Haag€ 8 - 25

 

Let wel, dit zijn gemiddelde prijzen. Bovendien geldt voor poorten in de omheining meestal een andere prijs dan voor een doorlopende omheining. Wil je de exacte kosten weten? Vergelijk dan offertes van verschillende vakmannen. Een professional geeft je advies voor een omheining op maat van jouw wensen en budget en garandeert je een correcte, stevige plaatsing. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van vakspecialisten via onze online offerteservice.

 

Soorten landelijke omheiningen

Landelijke afsluitingen zijn mogelijk in verschillende materialen. Sommige soorten zijn natuurlijk (bv. hout, steen en hagen). Andere hebben een natuurlijk uitzicht of kan je afwerken met plantaardige materialen zoals heidematten en klimop. Welke soort je kiest, bepaalt de uitstraling, het onderhoud en de kostprijs van je omheining. De keuze hangt verder af van de stevigheid en het gewenste doel van de afsluiting. Een hoge, ondoorzichtige landelijke omheining houdt bv. de wind tegen en biedt privacy. Bij een doorzichtige of lage omheining behoud je dan weer het uitzicht op de omgeving.

 

landelijke omheining hout scherm 1. Hout

Hout is een natuurlijk product met veel mogelijkheden. Voor een gesloten structuur zijn tuinschermen populair. Deze panelen zijn stevig, maar vragen veel onderhoud tegen slijtage. Een dichte afsluiting met gevlochten wilgentakken is dan weer geliefd als decoratieve omheining.

Voor een doorzichtige structuur wordt vaak kastanjetreillage gebruikt (bv. in een moestuin of kippenren). Dit zijn gepunte latten van kastanje die met draad tot een hek verbonden worden. Dit is snel geplaatst en goedkoop. Je kan ook kiezen voor post and rail. Dit is een hekwerk gemaakt van telkens 2 of meer horizontale planken dwars op verticale palen. Je ziet deze soort vaak als paardenomheining.

» Prijs: ca. 10 – 160 euro per lopende meter (excl. btw en plaatsing)
» Lees hier meer over een houten omheining.

 

landelijke omheining smeedwerk 2. Metaal

Metaal is onbuigbaar en beschermt goed tegen inbrekers. Je vindt het in natuurlijke kleuren zoals zwart en groen. Wil je geen doorkijk, dan is een scherm van aluminium een gemakkelijke optie: het weegt niet zwaar en is eenvoudig geplaatst.

Wil je wel doorkijk, dan is een draadafsluiting snel geplaatst en solide. De meer koele uitstraling van dit gaaswerk kan je indien gewenst verbergen achter een natuurlijke afwerking (rietscherm, heidemat, struiken …). Nog steviger en ook eleganter is spijlhekwerk of een smeedijzeren hek. Het straalt klasse uit, vooral met sierwerk (bv. toppen in de vorm van een dennenappel).

» Prijs: ca. 10 – 150 euro per lopende meter (excl. btw en plaatsing)
» Lees hier meer over metalen hekwerk.

 

landelijke omheining steenkorf 3. Steenkorf

Een steenkorf is een korf gevuld met losse stenen. Zo combineer je een natuurlijk materiaal met een robuuste, strakke uitstraling. Een steenkorf is een stabiele, sterke constructie, maar ook zwaar. Daarom moet het op een stevig fundament geplaatst worden om verzakking te voorkomen.

Deze stevige omheining gaat minstens 50 jaar mee en vraagt geen onderhoud. Een hoge korf heeft geen doorkijk en weert geluid, zodat je rust en privacy krijgt. Om de massieve indruk van steen te doorbreken kan je een waterval in de steenkorf integreren of er decoratieve elementen zoals planten op zetten.

» Prijs: ca. 135 – 170 euro per lopende meter (excl. btw en plaatsing)
» Lees hier meer over steenkorven.

 

landelijke omheining betonplaten 4. Beton

Een schutting met betonplaten is stevig en gesloten. Voor een moderne maar landelijke stijl bestaan er betonplaten met de structuur van hout of steen. Je vindt ze ook in natuurlijke kleuren en in verschillende patronen (bv. gevlochten). Bovendien kan je er klimop, wingerd of andere klimplanten tegen laten groeien voor een natuurlijke uitstraling.

Een betonnen scherm beschermt je huis tegen pottenkijkers, geluid en erosie. Het onderhoud ervan is beperkt tot het af en toe reinigen van de platen. Naast betonnen schermen vind je beton vaak als versteviging van andere omheiningen, bv. betonnen palen tussen houten schermen. Zo combineer je een natuurlijk materiaal met de kracht van beton.

» Prijs: ca. 60 – 80 euro per lopende meter (excl. btw en plaatsing)
» Lees hier meer over een betonnen omheining.

 

landelijke omheining composiet 5. Composiet

Composiet is een samenstelling van kunsthars met houtvezels. Het combineert zo een natuurlijk uitzicht met de voordelige eigenschappen van kunststof. Dit materiaal kan namelijk niet splijten, versplinteren of rotten zoals echt hout. Bovendien is het recycleerbaar en worden er geen tropische bomen voor gekapt. Het vraagt ook minder onderhoud dan hout, omdat je composiet niet moet oliën en enkel reinigen.

Deze dichte omheining mist wel de authentieke uitstraling van een houten omheining. Vanop afstand is dit verschil nauwelijks merkbaar. Ter versteviging wordt composiet wordt vaak gecombineerd met aluminium liggers of -palen.

» Prijs: ca. 95 – 200 euro per lopende meter (excl. btw en plaatsing)
» Lees hier meer over een landelijke omheining van composiet.

 

landelijke omheining haag 6. Haagplanten

De meest natuurlijke en milieuvriendelijke afsluiting zijn hagen of bomen (taxus, haagbeuk, laurier …). Ze geven zuurstof en bevorderen de biodiversiteit. Elke soort haag heeft zijn eigen uitstraling en kleur (bv. rode beukenhaag). De soort bepaalt ook de duurzaamheid: hagen leven lang, maar sommige planten worden sneller aangetast door insecten dan andere (bv. buxus door de rupsen van de buxusmot).

Aan hagen heb je veel onderhoud, want je moet ze jaarlijks snoeien. Ze zijn ook niet 100% dicht. Egels e.d. komen via de gaten in je tuin, maar huisdieren kunnen er ook uit. Dat laatste kan je simpel oplossen met een lage draadafsluiting voor je haag.

» Prijs: ca. 8 – 25 euro per lopende meter (excl. btw en plaatsing)
» Lees hier meer over een natuurlijke omheining met hagen.

 

Wil je een landelijke omheining laten plaatsen door een specialist? Een professional verzekert je van een juiste plaatsing en zoekt met jou naar een omheining op maat van jouw wensen en noden. Ontvang snel en eenvoudig voorstellen van erkende vakmannen via onze offertedienst.

 

Voorbeelden van landelijke afsluitingen

Een landelijke omheining biedt een breed scala aan mogelijkheden. Je kan eindeloos variëren in vormen en patronen (bv. betonplaten met een steenachtig reliëf). Bovendien heb je een grote keuze aan kleuren en stijlen. Zo zien steenachtige omheiningen er ruw en onverwoestbaar uit en zijn hagen idyllisch. Of wil je liever een sierlijk hek met motieven in het hout of smeedwerk? Je kan natuurlijk ook meerdere materialen combineren. Hieronder geven we je enkele voorbeelden ter inspiratie.

 

landelijke omheining

Op bovenstaand voorbeeld omringen tuinschermen een knus zithoekje. De geslotenheid van de omheining schermt de tuin af van de buitenwereld en creëert zo een intieme sfeer. De groene, bruine en aarderode kleuren werken rustgevend. De houten schermen zijn deels bedekt met klimplanten, zodat de natuur en menselijk vakmanschap in elkaar overlopen. Het hout sluit ook aan bij de houten banken en de boom.

Op bovenstaande foto zie je een draadafsluiting, die afgewerkt is met een rietmat. Voor de poort werd hout gekozen. De natuurlijke materialen worden omgeven door beplanting, zodat de omheining lijkt op te gaan in de natuur eromheen. Deze omheining is ondoordringbaar. Licht is het enige dat door de fijne mazen komt. Door de rietmat werpt de zon een etherisch, sepia-achtig licht op het gras. Je hebt nog deels zicht op je woning, zodat de uitstraling blijft maar je huis wel beveiligd is.

 

landelijk houten hekwerk

De bovenstaande afbeelding toont een houten hek, stevig en hoog genoeg om indringers buiten te houden en kinderen en dieren binnen. Dit hekwerk past zowel om een weide als om een tuin. De witte kleur en ronde toppen en nagels ogen elegant en idyllisch. Een struik groeit door het hek, zodat cultuur en natuur in elkaar vlechten. Zo komt de afbakening met een hek minder bruusk over en krijg je een meer natuurlijke grens om je terrein.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers