Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Omheining.be
banner image

Boomschorsmatten

Wil je een natuurlijke en unieke omheining? Dan zijn boomschorsmatten misschien wel de perfecte budgetvriendelijke oplossing om meer privacy in jouw tuin te krijgen. Maar er zijn nog meer manieren waarop je een boomschors schutting kan realiseren. Ontdek ze in dit artikel.

 

boomschorsmat plaatsen Boomschorsmatten, wat zijn dat?

Een boomschorsmat bestaat uit dubbelgevouwen smalle boomschorsrepen die meestal zijn samengebonden met gegalvaniseerde ijzerdraad. Je kan ze perfect laten begroeien met klimplanten of gewoon onbegroeid laten.

De matten zijn gemaakt van natuurlijk restmateriaal. Dat betekent dus dat je een milieuvriendelijke omheining plaatst zonder dat daarvoor bomen hoeven worden omgekapt. Een afscheiding van natuurlijk materiaal is bovendien aantrekkelijk voor insecten, vogels en vlinders.

De matten bevestigen is heel eenvoudig. Met binddraad kan je het aan een bestaande draadafsluiting of een ander soort hekwerk vastmaken. Denk ook aan een balkon of een kleine afscheiding tussen twee voortuinen.

Wil je een omheining met boomschorsmatten? Je doet er goed aan deze te laten plaatsen door een professional. Deze heeft de nodige kennis en ervaring zodat jij verzekerd bent van een kwalitatieve plaatsing. ✓ Vraag hier gratis advies en prijzen aan op maat van jouw project en wensen

 

 

Boomschorsmatten als goedkoop alternatief

Boomschorsmatten kopen kan relatief goedkoop. Reken op een gemiddelde prijs van van €25 voor een mat met een lengte van 3m en hoogte van 1m.

Boomschorsmatten op rol zijn beschikbaar in verschillende hoogtes en breedtes. Bovendien zijn ze vrij eenvoudig op maat te knippen met een snoeischaar en een kniptang. Op die manier vormt jouw boomschorsmat de perfecte omheining.

 

 

Hoelang kan je genieten van boomschorsmatten?

De levensduur van boomschorsmatten is afhankelijk van verschillende factoren. We overlopen ze kort:

 • Vochtigheid: Hoe droger de boomschorsmat, hoe langer deze zal meegaan.
 • Constructie en bevestiging: Een boomschorsmat is een licht materiaal. Zorg er daarom voor dat deze stevig bevestigd wordt en strak aangespannen is. Als de mat bijvoorbeeld onder invloed van de wind gaat klepperen, kan schade ontstaan.
 • Op afstand van de bodem: Boomschorsmatten komen best niet in aanraking met de grond. Indien dat wel het geval is kan de opdroging niet optimaal gebeuren, wat nefast is voor de levensduur.

 

Andere boomschors schuttingen: Ruime keuze aan uitvoeringen

Naast boomschorsmatten zijn er nog andere mogelijkheden om boomschors te verwerken in een afsluiting. We geven een overzicht van de mogelijkheden

 

1. Boomschors afsluiting met steenkorven

Door schanskorven te vullen met boomschors kan je een robuuste afsluiting creëren die ondanks het koele uiterlijk van het draadstaal toch natuurlijk oogt.

Steenkorven worden gemaakt van draadstaal dat in een ruitjespatroon aan elkaar wordt gelast. Hou bij de aankoop van boomschors dus zeker rekening met de grootte ervan. Het is immers niet de bedoeling dat de schors tijdens het vullen door de mazen valt. Voor omheiningen met schanskorven gebruikt men in de regel stukken boomschors van 45-75mm of groter. Deze stukken zijn decoratief en blijven goed in de korf zitten, ook wanneer er stukjes vanaf breken.

De prijs? Voor een schanskorf van 1,80m hoog (22cm diep) betaal je gemiddeld €140 à €160 per lopende meter. Hierbij komen nog de kosten voor de schors. Franse decorschors (zoals Pin Maritime) kost gemiddeld €70 tot €80 per m³.

 

Voordelen van steenkorven: 

 • Duurzaamheid: Steenkorven zijn erg sterk, gaan een leven lang mee en zullen niet roesten.
 • Vele formaten: Je kan ze in elk gewenst formaat laten maken.
 • Ruime keuze aan vulling: Wat betreft de vulling ben je niet beperkt tot boomschors, maar kan je kiezen uit een veelvoud aan materialen zoals sierstenen, breukstenen, grind, glas, kokos bamboe, …
 • Vele toepassingsmogelijkheden: Met schanskorven kan je allerlei decoratieve omheiningen maken die niet alleen dienst doen als privacyscherm, maar die ook als fundament voor tafels, tuinbanken, barbecues, brievenbussen of waterornamenten.

 

 

2. Boomschors schutting met bekaert draad

In plaats van schanskorven kan je ook gebruik maken van twee Bekaert hekwerken die op ongeveer 20cm van elkaar zijn geplaatst. Tussen beide gaaspanelen bevestigt men een aantal metalen draden als versteviging. Op die manier buigen de panelen niet door wanneer ze gevuld worden met boomschors en vormen de hekken één grote schanskorf.

Het resultaat is een stevige omheining die veel privacy biedt en geluidswerend is. Voor een wat luxere uitstraling kan je ook kiezen voor Zenturo hekwerken van Betafence. Dat zijn stevige, modern afgewerkte gaaspanelen die wat luxueuzer ogen dan standaard schanskorven.

 

 

3. Boomschors schutting met betonnetten

Een alternatief voor kant-en-klare steenkorven zijn betonnetten. Deze metalen netten worden normaal gebruikt voor de wapening van betonvloeren. Je kan er echter ook hekwerken mee maken dat je opvult met boomschors.

Hou er wel rekening mee dat dit soort netten vrij snel oxideert, met een roestbruine uitstraling als gevolg. Ze zijn ook vrij ruw afgewerkt waardoor je scherpe hoeken of punten kan tegenkomen. Heb je het wel voor een industriële uitstraling, dan kunnen betonnetten een economisch alternatief zijn voor de duurdere schanskorven of gaaspanelen.

 

Een boomschors schutting laten plaatsen en benieuwd naar advies en een prijs op maat?
✓ Vraag vrijblijvend offertes aan op maat van jouw project bij professionals.

 

boomschors schutting

 

Wat met de levensduur van een boomschors schutting?

Het is lastig te zeggen wat de exacte levensduur is van een schutting met boomschors. Na ongeveer 5 jaar zal de schors enigszins verweren onder invloed van vocht en insectenvraat. Dat wil echter niet zeggen dat het materiaal dan niet meer bruikbaar is.

Het hout in de steenkorf, gaaspanelen of betonnetten wordt niet mechanisch belast. Bovendien zijn het enkel  de onderste delen die door het gewicht van de bovenliggende massa samengedrukt worden. Dat kan ertoe leiden dat je de korf na een aantal jaar moet bijvullen. Wanneer het materiaal volledig vervangen moet worden is moeilijk te voorspellen en is voornamelijk afhankelijk van het soort schors en de vochtbelasting.

 

Soorten boomschors geschikt voor een schutting

Er zijn meerdere soorten boomschors te koop, maar voor het gebruik in schanskorven, gaaspanelen of betonnetten gebruikt men voornamelijk pijnboomschors (Pin Maritime) met een doorsnede van 35/45mm of 50mm en groter. Deze soort schors is van hoge kwaliteit en wordt geïmporteerd uit Frankrijk en Portugal. Het heeft een attractieve roodbruine kleur die goed contrasteert bij de metalen look van een schanskorf.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers