Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Omheining.be
banner image

Paal omheining

Palen zijn een cruciaal onderdeel van je omheining. Ze vormen namelijk de ruggengraat van je afsluiting waartegen een vakman je tuinschermen, latten, staaldraad,… bevestigt. In dit artikel overlopen we de verschillende soorten omheiningen met palen. Ontdek hier de diversiteit aan palen, hoeveel ze kosten en hoe de plaatsing verloopt.

Ga snel naar:
Palen voor omheining: mogelijkheden
Paal omheining prijs
Hoe een paal omheining plaatsen?
Tuinafsluiting palen: inspiratie
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat zijn de meest voorkomende paal omheiningen?

Er bestaan verschillende types tuinafsluitingen met palen. Een kort overzicht:

  • Draadafsluiting: een draadomheining is een ideale basis afsluiting die je eventueel kan afwerken met klimplanten, een zichtdoek, lamellen, … Bovendien zijn ze goedkoper dan tuinschermen, maar zonder afwerking heb je wel veel inkijk in je tuin.
  • Tuinschermen: op zoek naar een stevige omheining die er bovendien mooi en stijlvol uitziet? Dan zijn tuinschermen een goede keuze. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en afwerkingen en bieden daarnaast ook veel privacy.
  • Hekwerk: ten slotte vormen palen ook een belangrijk onderdeel bij hekwerk. Denk maar aan een luxueuze afsluiting in smeedijzer of een kastanje omheining waarvan de latten steunen tegen dikke, houten palen.

Interesse in een tuinomheining met palen? Neem contact op met een ervaren tuinaannemer. Die helpt je graag verder op weg. Start hier je aanvraag.

 

Palen voor omheining: mogelijkheden

Er bestaan ontzettend veel soorten paaltjes voor je omheining. Hieronder vind je terug welke keuzes je zoal kan maken.

 

1. Materialen

Tuinpalen heb je in verschillende materialen. We overlopen hieronder de meest voorkomende:

  • Hout: hout oogt tijdloos en landelijk. Net daarom is het een geliefd materiaal om omheiningen mee te vervaardigen. Veelgebruikte hardhoutsoorten zijn padoek, afzelia, afrormosia, … Hoewel hout erg duurzaam is, moet je de palen op tijd en stond van een likje olie of beits voorzien.
  • Kunststof: onderhoudsarm, gaat niet rotten en er komen geen splinters los: dat zijn de voordelen van tuinpalen in kunststof. Bovendien is dit type tuinpalen budgetvriendelijker dan de andere materialen.
  • Metaal: deze tuinpalen zijn er voor mensen die een eigentijdse look nastreven. Je hoeft ze daarom niet per se te combineren met metalen tuinschermen. Ook houten schermen in grenen of hardhout harmoniëren mooi met bv. zwart gelakte tussenpalen in aluminium.
  • Beton: ongetwijfeld heb je al eerder betonnen palen in omheiningen gezien. Deze zijn niet alleen geliefd om hun robuuste uitzicht, maar ook omdat ze jarenlang meegaan. Bovendien zijn ze ook zo goed als onderhoudsvrij en bestand tegen alle weersomstandigheden.

 

2. Soorten

Heb je het materiaal van je tuinpalen gekozen? Kies dan nu welk type paal je nodig hebt voor je afsluiting.

  • Vorm: de palen zijn de dragende kracht van je omheining. Daarom vind je ze voornamelijk in vierkante of ronde uitvoering terug. Toch zijn er ongetwijfeld leveranciers die ook palen met een specialere afwerking in hun assortiment hebben.
  • Type: tuinpalen kunnen verschillende functies hebben. Je hebt stevige hoekpalen die het begin en het einde van je omheining markeren, je hebt gleufpalen waarin je tuinschermen kan bevestigen, bovenliggers om bv. gevlochten staaldraad af te werken, …
  • Montagemogelijkheden: hierbij hebben we het hoofdzakelijk over palen met en zonder punt. Soms worden er paalhouders geplaatst. Dit zijn puntvormige, metalen hulpstukken waarin de paal geplaatst wordt. Het voordeel hiervan is dat vocht langs de gaatjes in de houder kan wegsijpelen.
  • Afmetingen: hoe dikker de paal, hoe langer de levensduur (bv. 5×5 cm, 7×7 cm, …). De paaldikte stem je af op het gewicht van je omheining en het gewenste uitzicht. Daarnaast bepaalt de hoogte van je schutting ook de noodzakelijke hoogte van je palen, die tot wel 3 meter hoog kunnen zijn.

 

3. Uitzicht

Hoe je paal omheining er precies uit komen te zien, hangt nauw samen met het materiaal waaruit je paaltjes zijn vervaardigd. Kies je bv. voor metalen palen? Dan zie je die doorgaans opduiken in het groen, zwart of antraciet. Gaat je voorkeur uit naar hout? Dan zijn geïmpregneerde palen een must. Die zijn behandeld tegen vocht en schimmel.

 

4. Afwerking

Het uiteindelijke uitzicht van je nieuwe tuinafsluiting hangt sterk af van het type paal omheining dat je op het oog hebt. Je kan je palen afwerken met draadomheining op rol, gekloofde latten (treillage), hekwerk in kunststof, tuinschermen in verschillende materialen en uitvoeringen, … De mogelijkheden zijn groot. Daarnaast kan je de tuinpalen nog afwerken met afdekpetten en -koppen, piramidevormig of afgevlakt.

 

Hoe geef ik mijn paal omheining het best vorm?

Welke palen kies je nu het best om je afsluiting samen te stellen? Dat is vooral een persoonlijke keuze die je hoofdzakelijk maakt op basis van het materiaal waaruit je omheining is samengesteld. Niet alleen de materialen, maar ook de functie (bv. paardenafsluiting, veiligheid voor de kinderen, …), de hoogte, de plaats, … bepalen mee het uitzicht van je tuinpalen.

Wens je graag meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op met een tuinaannemer uit jouw regio. Hij vertelt je er graag meer over. Start hier je aanvraag.

 

Paal omheining prijs

Ben je op zoek naar individuele betonpalen voor je draadafsluiting of zwarte palen voor een omheining? Dan betaal je een stukprijs. Prijzen variëren tussen € 2,5 per stuk (incl. btw) en € 100 per stuk (incl. btw). Benieuwd naar de totaalprijzen van een volledige paal omheining? Je leest er alles over in ons uitgebreide artikel over de kosten van een compleet afgewerkte tuinafsluiting.

LET OP: wil je graag weten hoeveel jij voor jouw paal omheining zal betalen? Dan neem je beter contact op met een ervaren vakman. Onze offerteservice is helemaal gratis en vrijblijvend.

 

Hoe een paal omheining plaatsen?

Weet je hoe je afsluiting met palen eruit moet komen te zien? Schakel voor de plaatsing dan een ervaren vakman in. Onder de afbeelding ontdek je hoe een specialist te werk gaat bij het plaatsen van je omheining:

paal omheining hout

  1. Tuinafsluiting uitpassen

    De eerste stap naar een nette tuinafsluiting is het uitpassen van je omheining. Dat gebeurt met de waterpas of de laser. Hierbij houdt je vakman rekening met de grenslijn tussen jouw perceel en dat van je buren.

  2. Tuinpalen plaatsen

    De hoekpalen van je omheining zijn het belangrijkste. Die moeten stevig verankerd zijn om de stabiliteit van je constructie te garanderen. Eerst maakt een vakman paalgaten met een spade of een grondboor. De palen zelf zet hij loodrecht en stevig vast op klinkers of in een paalhouder. Vervolgens verstevigt hij alle palen met beton of snelcement in de paalgaten.

  3. Betonpanelen plaatsen (optioneel)

    Is het beton of cement volledig uitgehard? Dan is het tijd om de betonplaten te plaatsen. Deze verankert hij met stabilisé. Ze zijn niet alleen belangrijk ter versteviging van je omheining, maar ook om beschadiging door grondwater te voorkomen. Je betonplaten kunnen voor de palen bevestigd worden of tussen de palen met behulp van afstandhouders.

  4. Tuinschermen of afrastering bevestigen

    Wanneer je palen stevig in de grond vast staan, is het tijd om je afsluiting af te werken. Plaats je een draadafsluiting? Dan bevestigt een vakman deze vaak bovenop de betonpanelen. Tuinschermen klikt hij in de gleufpalen of bevestigt hij tegen de palen met speciaal beslag. Indien gewenst plaatst hij in het laatste stadium ook nog een tuindeur of -poort.

Een ervaren tuinaannemer inschakelen? Dat kan! Daardoor ben je verzekerd van een nette, loodrechte en kwalitatieve uitvoering van je paalomheining. Kom in contact met een professional actief in je regio via ons gratis aanvraagformulier.

 

Tuinafsluiting palen: inspiratie

Benieuwd naar hoe je tuinafsluiting met palen eruit kan zien?  Met de onderstaande realisaties lichten we graag een tipje van de sluier op:

 

INSPIRATIE 1: klassieke omheining met houten palen

houten palen voor afsluiting

De bovenstaande paal omheining is eerder klassiek hardhout afgewerkt met decoratief vlechtwerk net boven de schuttingspanelen. Om de tuinschermen mooi op het geheel te laten aansluiten zijn de palen in hetzelfde hout vervaardigd. Bovenop de palen plaatste de vakman karakteristieke houten afdekpetten.

 

 

INSPIRATIE 2: moderne metalen afrastering met palen

afrastering palen

Omdat dit mooi bij het zwart van de draadafsluiting past, gebruikte de tuinaannemer voor deze tuinafsluiting metalen palen voor de omheining. Om te veel inkijk te vermijden, zijn struikjes langs de afrastering geplant. Wanneer die dichtgroeien, creëer je meteen meer groen én meer privacy.

 

 

INSPIRATIE 3: omheining met betonnen palen

betonnen palen omheining

Dit tuinscherm in composiet is afgewerkt met betonnen palen. Je ziet dat dit een goede keuze is omdat ze qua kleur niet veel van elkaar afwijken. Het resultaat is een robuuste afsluiting in materialen die tientallen jaren mooi blijven.

 

 

INSPIRATIE 4: draadomheining met groene palen

groene palen omheining

In dit voorbeeld zie je hoe de donkergroene tuinpalen verwerkt zijn in de betonplaat. Zo ben je zeker van een solide paal omheining. De tuin is zo netjes afgesloten van de straatkant. Ook in dit voorbeeld combineert de woningeigenaar z’n stalen afrastering met jonge haagplanten en boomschors als bodembedekking.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers