Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Omheining.be
banner image

Tuinomheining voortuin

Een mooie afsluiting in je voortuin siert je woning én zorgt voor extra privacy en veiligheid. Welke mogelijkheden heb je? Hoeveel kost zo’n omheining in je voortuin? En hoe zit het precies met de wetgeving? Je leest het in dit artikel. Ook voor een aantal inspirerende voorbeelden van tuinomheiningen voor de voortuin ben je hier aan het goede adres!

Ga snel naar:
Mogelijkheden tuinomheining voortuin
Kostprijs
Waarom een vakman?
Wetgeving voor tuinomheining
Inspiratie
Offertes aanvragen

 

Waarom je voortuin afbakenen met een tuinomheining?

Het plaatsen van een afsluiting in de voortuin heeft verschillende redenen:

 • Privacy: een afsluiting bezorgt je net dat beetje meer privacy. Door te kiezen voor een gesloten, hoge(re) omheining heb je geen last meer van nieuwsgierige blikken.
 • Veiligheid: een omheining zorgt voor de veiligheid van kinderen en huisdieren. Bovendien baken je zo op een mooie manier je private eigendom af.
 • Uitzicht: een tuinomheining in je voortuin is niet alleen functioneel, maar ook stijlvol. Je hebt een ruime keuze uit verschillende materialen. Bovendien stijgt ook je woning in waarde.

LET OP: een afsluiting in de voortuin plaatsen gaat niet zomaar. Er zijn wettelijke voorwaarden verbonden aan de hoogte van de omheining. Je neemt daarom best eerst contact op met je gemeente!

 

Tuinomheining voortuin: mogelijkheden

Wil je een afsluiting plaatsen in je voortuin? Dan wil je vast weten welke mogelijkheden er bestaan. We zetten de verschillende opties op een rij per type tuinomheining:

OPTIE 1: Open tuinomheining

Met een open tuinomheining kies je voor een relatief lage afsluiting die zowel functioneel als esthetisch is. Een overzicht van de meest voorkomende open tuinomheiningen:

 

Draadafsluiting

voortuin omheining

Een draadafsluiting is een lichte, budgetvriendelijke en vlot te plaatsen omheining in de voortuin. Een eerste mogelijkheid is soepele draadgaas, eventueel met een bovenbuis en/of betonplaat voor extra stevigheid. Daarnaast kan je ook kiezen voor draadpanelen. Deze draadafsluiting is, in tegenstelling tot draadgaas, niet vervormbaar en erg stevig en stabiel. Wil je de inkijk in je voortuin verhelpen? Dan kan je tegen je draadafsluiting een zichtdoek of een ander type zichtbreker plaatsen.

Prijs: € 15 à 60 per lopende meter (excl. btw & plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Sierhekwerk

afrastering voortuin

Sierhekwerk in metaal of smeedijzer oogt elegant en is tegelijkertijd stevig en robuust. De vormgevingsmogelijkheden op vlak van kleur, stijl en uitvoering zijn nagenoeg eindeloos. Kies je voor een uitvoering met sierlijke spijlen of mag het al wat strakker zijn? Het kan allemaal! Je hebt ook de keuze uit verschillende ornamenten bovenop de spijlen. Denk maar aan de karakteristieke bollen of kegelfiguren.

Prijs: € 30 à 90 per lopende meter (excl. btw & plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Houten hekwerk

lage afsluiting voortuin

Houten hekwerk is geliefd om z’n natuurlijke, warme uitstraling. In de voortuin zie je vaak een lagere houten omheining terugkeren in de vorm van decoratief hekwerk, gevlochten wilgentakken of kastanjehekwerk. Je kan kiezen uit verschillende houtsoorten (hardhout of geïmpregneerd hout), vormgevingsmogelijkheden en kleuren voor een houten hekwerk op maat van jouw woning en wensen. Let op: een houten tuinomheining in je voortuin vergt wel meer onderhoud dan een draadafsluiting of sierhekwerk in metaal.

Prijs: € 10 à 200 per lopende meter (excl. btw & plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

OPTIE 2: gesloten tuinomheining

Ben je voornamelijk op zoek naar privacy? Dan is een gesloten tuinomheining een beter idee. Deze vind je het vaakst terug langs je gazon en als scheiding tussen 2 percelen. Een overzicht van de mogelijkheden:

 

Tuinschermen

voortuin tuinomheining

Tuinschermen zijn grote panelen waarmee je makkelijk je tuin kan afschermen. Je hebt ze in verschillende materialen en uitvoeringen. Hout, composiet en kunststof zijn populair, maar ook gevlochten wilgenschermen en beton zijn mogelijke opties. Bij de plaatsing heb je aangepaste tuinpalen nodig en een fundering voor voldoende stevigheid en stabiliteit.

Prijs: € 10 à 200 per lopende meter (excl. btw & plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Steenkorven

lage omheining voortuin

Steenkorven zijn moderne omheiningen uit roestvrij staal die je kan opvullen met een gesteente naar keuze. Hierin heb je een uitgebreid aanbod: lavasteen, graniet, keien, kalksteen, … Dankzij de robuuste look van deze tuinafsluiting zie je steenschansen vaak bij moderne, strakke woningen. Je kan kiezen voor grote, zware steenkorven, maar dan heb je zeker een fundering nodig. Anders kan je te maken krijgen met verzakkingen.

Prijs: vanaf € 150 per lopende meter (excl. btw & plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Haagafsluiting

tuinomheining voortuin

Hou je het graag idyllisch? Dan zijn aangepaste haagplanten als natuurlijke omheining een goed idee. Je hebt keuze uit verschillende haagplanten als taxus, laurier, een beukenhaag, … Het voordeel aan deze afsluiting is dat je zowel een lage afsluiting kan creëren, maar ook een hoge dichtbegroeide haag die meer privacy biedt. Een haagafsluiting vergt wel het meeste onderhoud. Zo moet je geregeld je klimplanten bijknippen en je haag snoeien om een frisse, gezonde begroeiing te behouden.

Prijs: € 10 à 30 per lopende meter (excl. btw & plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Welke tuinomheining voor mijn voortuin kies ik best?

De keuze voor een omheining in je voortuin hangt af van je woning, wensen en budget. Wat vind je mooi? Heb je een landelijke of een moderne woning? Wil je inkijk absoluut vermijden of niet? Om de beste keuze te maken, vraag je best voorstellen aan bij verschillende vakmannen actief in je buurt. Zo kan je gericht adviezen, materialen, werkwijzen, … vergelijken.

Tuinaannemer nodig? Vul dan gratis het offerteformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen gratis advies op maat. Kom vrijblijvend in contact met professionals actief in je buurt.

 

Prijs tuinomheining voortuin

De prijs van je afsluiting verschilt sterk naargelang het materiaal, de vormgeving, de complexiteit van de plaatsing en de afwerking. Een beknopt overzicht met richtprijzen:

Type afsluitingMateriaalPrijs per lopende meter (excl. btw & plaatsing)Afmetingen
DraadafsluitingDraadgaas€ 15 à 60 100 cm hoog
Draadpanelen€ 45 à 60100 cm hoog
HekwerkMetaal of smeedijzer€ 30 à 90100 cm hoog
Hout€ 10 à 200100 cm hoog
TuinschermenHout€ 10 à 120180 cm hoog
Kunststof€ 40 à 130 180 cm hoog
Composiet€ 140 à 200 180 cm hoog
Gevlochten wilgenschermen€ 30 à 100 180 cm hoog
Beton€ 70 à 150180 cm hoog
SteenkorvenRoestvrij staal + vullingvanaf € 150100 cm hoog
HaagafsluitingHaagplanten€ 10 à 30100 cm hoog

LET OP:  deze prijzen zijn richtprijzen. Bovendien komen er ook nog plaatsingskosten bij en die verschillen van professional tot professional: reken gemiddeld op € 15 à 30 per uur (excl. btw). Wil je graag een precieze prijs voor je project? Maak dan gebruik van onze offertedienst en ontvang binnen enkele werkdagen gratis offertes op maat. Start je aanvraag hier.

 

Waarom vertrouwen op een tuinaannemer?

Wil je een afsluiting in je voortuin plaatsen? Doe dan een beroep op de ervaring en expertise van een gespecialiseerde vakman. Zo ben je zeker van:

 • Advies op maat: een tuinaannemer komt langs voor een plaatsbezoek en doet de nodige opmetingen. Op basis daarvan geeft hij je uitgebreid advies over de mogelijkheden voor een tuinomheining in je voortuin.
 • Duurzame voorbereiding: soms is het nodig om de bodem te egaliseren of een betonnen fundering te gieten voor een correcte, duurzame plaatsing. Een vakman houdt hier uiteraard rekening mee.
 • Professionele plaatsing: na de zorgvuldige verankering van de palen of het skelet van je omheining plaatst of bevestigt een tuinaannemer je tuinschermen, steenkorven, smeedijzeren of houten sierhekwerk, … Zo ben je zeker van een stevige, stabiele tuinomheining in je voortuin voor vele jaren.
 • Kwalitatieve materialen: een gespecialiseerde vakman werkt enkel met hoogwaardige materialen. Zo kan je gegarandeerd rekenen op een afsluiting in je voortuin met een lange levensduur.

 

Offertes vergelijken = geld uitsparen!

Wist je dat je tot wel 30% kan besparen op je afsluiting in je voortuin als je verschillende offertes vergelijkt? Zo kan je niet enkel kostprijzen, maar ook adviezen, materialen, uitvoeringstermijnen, … naast elkaar leggen.

Gratis voorstellen op maat vergelijken? Ontvang gratis en vrijblijvend advies bij verschillende vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Wetgeving tuinomheining in de voortuin

Het plaatsen van een afsluiting in de voortuin roept vaak nogal wat vragen op. Je moet namelijk rekening houden met een aantal wettelijke bepalingen. Hieronder bespreken we de belangrijkste punten:

 

1. Wat zegt de wetgeving over een afsluiting in de voortuin?

Doorgaans is het plaatsen van een omheining in de voortuin vergunningsplichtig. Maar er bestaan ook enkele uitzonderingen. Dat zijn de volgende:

 • Een open tuinomheining (bv. draadafsluiting) tot max. 2 meter hoog
 • Een gesloten afsluiting (bv. gevlochten tuinschermen, steenkorven, …) tot max. 1 meter hoog
 • Een omheining binnen een straal van 30 meter van je woning

 

2. Wat is de minimale afstand tot de perceelgrens?

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de minimale afstand tot de perceelgrens. Een niet-gemeenschappelijke afsluiting plaats je het best volledig op jouw domein. Zo voorkom je onenigheid met de buren. Gaat het om een haagafsluiting of een natuurlijke afbakening met bomen, bloemenperkjes, …? Dan moeten die op minimaal 50 centimeter van de perceelgrens komen.

 

3. Wat zegt de wetgeving over een gemeenschappelijke afsluiting?

Een foutief geplaatste omheining is een bekend twistpunt tussen buren. Heb je echter met je buren afgesproken om een gemeenschappelijke tuinomheining te plaatsen? Dan mag de afsluiting wel op beide percelen staan. De onderhoudskosten moeten beide buren delen. Een buur kan op elk moment afstand doen van zijn aandeel in de gemeenschappelijke afsluiting, maar dan is hij verplicht om de eigenaar op zijn perceel toe te laten voor het onderhoud.

 

Informeer je op voorhand bij je gemeente!

Op gemeentelijk niveau kunnen nog andere regels gelden. Ga op voorhand dus zeker na wat je wel en niet mag doen in jouw specifieke situatie. Ook de tuinaannemer die je omheining plaatst, kan je vóór de start van de werken adviseren en informeren over de mogelijkheden. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen via onze offertepagina.

 

Voorbeelden van tuinomheiningen in de voortuin

Nog op zoek naar inspiratie voor de omheining in je voortuin? Dan brengen de onderstaande voorbeelden je ongetwijfeld op ideeën:

 

INSPIRATIE: gecombineerde omheining in de voortuin

voortuin afsluiting

Een simpele haagafsluiting in combinatie met een elegante, metalen tuinpoort is zowel esthetisch als functioneel. Het sierhekwerk voorkomt dat ongenodigde gasten op de oprit zouden parkeren, terwijl de lage beplanting de voortuin ruim en open houdt.

 

 

INSPIRATIE: groene afrastering met draadpanelen

afsluiting voortuin

Vind je draadpanelen nogal kil? Of bieden ze nog te veel inkijk?  Combineer dan een draadafsluiting met begroeiing voor een natuurlijke uitstraling. Zo maak je je functionele draadomheining ook esthetisch, waardoor je voortuin stukken aantrekkelijker wordt.

 

 

INSPIRATIE: landelijke open afsluiting voor de voortuin

houten omheining

Deze landelijke lage omheining dankt z’n charme aan de pittoreske afwerking. Het witte houten hekwerk is de blikvanger van het ontwerp, terwijl de stenen palen voornamelijk dienen om de stevigheid van de constructie te bewaren. Toch blijft het algemene uitzicht vrij zacht, dankzij de neutrale kleurkeuze en de bloemen die door het hekwerk heen groeien.

 

 

INSPIRATIE: moderne betonnen afsluiting in de voortuin

moderne afsluiting voortuin

Deze tuinomheining is een knappe mix van verschillende materialen: betonnen pilaren, ‘wilde’ grassen en houten elementen. Doordat de betonnen elementen geen gesloten geheel vormen, blijft de afrastering toch luchtig. Deze bijzondere realisatie met speelse hoogteverschillen zorgt voor een uniek, modern design dat de woning extra pit en karakter geeft.

 

Vraag vrijblijvend advies aan een professionele vakman!

Deze realisaties zijn volledig op maat samengesteld. Daarom is elke constructie uniek. De tuinaannemer heeft niet alleen aandacht voor de correcte plaatsing van de afsluiting, maar ook voor de detaillering. Wil jij ook graag een mooie voortuin omheining op maat? Schakel dan een gespecialiseerde vakman in via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers