Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Omheining.be
banner image

Schanskorven: info, prijzen & realisaties

Schanskorven, ook steenkorven genoemd, zijn metalen kooien van gegalvaniseerd staal die je kan opvullen met natuursteen, hout, of een ander soort materiaal. Met een schanskorf kies je voor een sterke omheining die dankzij de combinatie van moderne en natuurlijke materialen zowel past in moderne als landelijke tuinen. Alles over onder meer de opbouw, prijzen, eigenschappen en mogelijkheden ontdek je hier.

Opbouw schanskorven

Een schanskorf is een rechthoekige kooi die bestaat uit gaaspanelen van gegalvaniseerd draadstaal. De bovenkant van een schanskorf is afneembaar zodat je de kooi kan vullen met keien, rotsen of een ander soort vulmateriaal. Na het vullen kan je de bovenkant weer afsluiten met behulp van metalen c-ringen.

 

voorbeeld schanskorven 1. Gaaspanelen

De gaaspanelen van een schanskorf zijn inwendig en uitwendig verzinkt en gecoat met polyester zodat ze niet kunnen roesten. Het gaat om gaaspanelen met ronde of rechthoekige profielen.

De afstand tussen deze profielen hangt af van de gewenste opvulling. Het vulmateriaal moet namelijk in de korf passen en mag niet door de mazen vallen. Dus, hoe kleiner de opvulling, hoe kleiner de maaswijdte moet zijn. De panelen worden aan de binnenzijde ook versterkt met afstandhouders zodat de korf tijdens het vullen niet doorbuigt.

 

tussenpalen schanskorven 2. Tussenpalen

Bij zware of grote schanskorven is het soms nodig om ze te verankeren in de grond. Dat kan via metalen, hardhouten of verzinkte en geplastificeerde tussenpalen die in een betonnen fundament worden vastgezet.

Palen en panelen in hetzelfde materiaal zorgen voor één coherent geheel. Hardhouten tussenpalen geven de schanskorf dan weer een warmere look. Er zijn 2 mogelijke afwerkingen. Of je kiest een constructie met duidelijk zichtbare tussenpalen. Of je kiest een schanskorf waarbij de palen nauwelijks zichtbaar zijn en de steenkorven in één stuk lijken door te lopen.

 

stenen voor schanskorven 3. Opvulling

Een schanskorf kan je vullen met elk materiaal dat in de korf past. Vaak kiest men voor natuurstenen. Deze sluiten goed op elkaar aan waardoor je geen inkijk hebt. Veel gebruikte natuurstenen zijn Ardenner rood, Moraine keien, Basalt, Doornik, Icey blue, Yellow sun, … Ook allerlei andere aanverwante keien, breukstenen en grind kunnen worden gebruikt.

De grootte van de stenen wordt bepaald door de dikte van de korf en de grootte van de mazen. Andere vulmaterialen zijn: glas, boomschors, bamboe, kokos en gerecycleerde metselstenen.

Schanskorven prijs

De prijs van schanskorven is afhankelijk van verschillende factoren.

1. Grootte van de schanskorf

Schanskorven worden op maat gemaakt en kan je dus in elk formaat kopen. Denk op voorhand ook goed na over de gewenste draaddikte, maaswijdte en diepte van de korf. Je keuze zal daarbij afhangen van het vulmateriaal. Hoe groter de stenen waarmee je opvult, hoe groter de mazen kunnen zijn. Standaard schanskorven hebben vaak een maaswijdte van 50x50mm en een draaddikte van 4mm. De diepte van de korf begint meestal bij 10cm (voor grind) en 32cm voor stenen.

Richtprijs schanskorf 1m lengte x  2m hoogte x 0,47m diepte (maaswijdte 50mm x50mm): ± € 100
Richtprijs schanskorf 1m lengte x  2m hoogte x 0,17m diepte (maaswijdte 50mm x50mm): ± € 70

 

2. Vulmateriaal

Voor de opvulling van de schanskorf moet je rekenen op een gemiddelde prijs van €0,10 tot €0,30 per kg. Voor glasbrokken zal je wel een hogere prijs betalen. Om het goedkoop te houden kan je kiezen voor natuurlijke opvulmaterialen zoals boomschors.

Richtprijs Basalt breuksteen (56-75mm): ± €0,10 per kg
Richtprijs Doornik breuksteen (40-80mm): ± €0,10 per kg
Richtprijs Yellow Sun breuksteen (60-90mm): ± €0,11 per kg
Richtprijs glasbrokken (40-80mm): ± €0,75 per kg

 

 3. Arbeidskosten voor de plaatsing

Aangezien er heel wat bij komt kijken, laat je de plaatsing van schanskorven beter over aan een vakman.

We haalden het al aan dat sommige zware schanskorven verankerd moeten worden via tussenpalen en een betonnen fundament in de grond. Zo wordt voorkomen dat ze omvallen. Het is belangrijk dat de korven daarbij netjes waterpas worden gezet. Aanpassingen na het vullen zijn niet meer mogelijk.

Om een mooi resultaat te bekomen laat je ook het vullen van de schanskorven beter over aan een professional. De wijze waarop het vullen gebeurt hangt af van de gewenste afwerking. Opvulling met de hand is gezien het arbeidsintensieve werk duurder, maar resulteert wel in een net en strak resultaat. De kostprijs is lager wanneer het opvulmateriaal machinaal gestort wordt. Het resultaat is dan wel slordiger.

Met een vakman ben je verzekerd van een kwalitatieve uitvoering en voorkom je latere problemen en extra kosten door een slechte plaatsing. Aangezien elke vakman zijn eigen tarieven hanteert, is het moeilijk om de prijs op voorhand in te schatten. 

 

TIP: Vergelijk voorstellen van verschillende aanbieders. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook werkwijzen, termijnen, … vergelijken. Benieuwd naar de prijs voor een schanskorf op maat van jouw wensen? Vrijblijvend offertes aanvragen bij gespecialiseerde tuinaannemers kan via de offertepagina.

 

Voor- en nadelen van schanskorven

Net zoals andere soorten omheiningen hebben ook schanskorven hun eigen voor- en nadelen:

Voordelen

 • Sterke constructie
 • Lange levensduur van minstens 50 jaar
 • Weinig tot geen onderhoud
 • Moderne uitstraling waarbij allerlei stijlvolle combinaties mogelijk zijn
 • Enigszins geluidswerend
 • Biedt veel privacy
 • Hoogte, breedte, diepte kan je grotendeels zelf bepalen.

 

Nadelen

 • Afhankelijk van het vulmateriaal zijn schanskorven relatief duur, zeker in geval van hoge omheiningen.
 • De korven zijn na het vullen met stenen erg zwaar. Ze moeten op een stevig fundament geplaatst worden en de hoge korven moeten met palen verankerd worden in de grond.

steenkorf staal

 

Geluidwerende schanskorven

Wanneer je een omheining wil die specifiek bedoeld is om geluid tegen te houden, doe je er goed aan om je te verdiepen in het vulmateriaal en de manier waarop dat in de korf wordt gestort.

Schanskorven zijn prima geluidswerend te maken, maar dan mogen er zich geen kieren tussen het vulmateriaal bevinden waarlangs het geluid kan doordringen. Informeer daarom altijd goed bij de leverancier naar de mogelijkheden m.b.t. geluidsisolatie.

 

Multifunctionaliteit van schanskorven

Schanskorven hoef je niet noodzakelijk als omheining te gebruiken. Ze bieden veel meer toepassingsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een bloembak of fundament van een tafel dat bestaat uit schanskorven. In voortuinen zie je soms ook brievenbussen die in de korf zijn geïntegreerd. Het is zelfs mogelijk om een waterval in de steenkorf te laten inbouwen. Eigenlijk zijn schanskorven multifunctionele muurtjes waarmee je allerlei duurzame afscheidingen en fundamenten kan maken.

Door het slim kiezen en combineren van contrasterende vulmaterialen kan je ook allerlei spannende combinaties maken die je tuin een bijzonder uitzicht geven.

 

Grindkorven

Grindkorven zijn schanskorven met een fijne maaswijdte. Ze kunnen vrij slank worden uitgevoerd (50mm tot 100mm dik) waardoor je dit soort schermen ook kan combineren met standaard houten tuinschermen. Deze korven kunnen gevuld worden met grind of split van 8-16mm of met kleine natuursteentjes of schelpen tot 40mm.

Door de compacte structuur zijn dit soort schermen enigszins geluidswerend en bieden ze veel privacy. Grindkorven kunnen worden gemonteerd tussen hardhouten, betonnen en aluminium palen. Indien gewenst kan je ze ook laten begroeien met klimplanten of combineren met trellisschermen die je laat begroeien.

 

 

Ben je benieuwd naar een prijs op maat voor het laten plaatsen van schanskorven?
✓ Klik hier om gratis offertes aan te vragen en vergelijk de prijzen van verschillende aannemers!

 

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers