Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Omheining.be
banner image

Steenkorven: info, realisaties en prijzen

Met steenkorven kun je een moderne en stijlvolle omheining maken die erg sterk is, lang mee gaat en veel privacy biedt maar er zijn ook nog allerlei andere constructies met steenkorven mogelijk. Door het grote aanbod aan steensoorten kun je de korven op allerlei manieren vullen en bepaal je zelf hoe de omheining eruit komt te zien.

✓ Vraag hier vrijblijvend prijzen op maat aan.

 

Waarvan is een steenkorf gemaakt?

Een steenkorf, ook wel schanskorf genoemd, bestaat volledig uit gegalvaniseerd staal. Het is in principe gewoon een metalen kooi die aan de bovenkant geopend kan worden. Je kunt een steenkorf vullen met een steensoort naar keuze maar als je wil kun je ook een ander vulmateriaal gebruiken zoals glas of hout. De bovenkant van de korf wordt na het vullen met metalen ringen afgesloten zodat de stenen niet weggenomen kunnen worden.

 

Voordelen van steenkorven

 • Stabiele sterke constructie
 • Zeer lange levensduur (minimaal 50 jaar)
 • Geen onderhoud nodig
 • Moderne uitstraling
 • Geen doorkijk dus veel privacy
 • Geluidwerend (afhankelijk van het vulmateriaal)
 • In allerlei maten verkrijgbaar

 

Nadelen van steenkorven

Steenkorven zijn vrij duur. Niet alleen de korf zelf maar ook het vulmateriaal is vrij kostbaar, zeker wanneer je kiest voor een wat grotere exclusieve steensoort. Gevulde korven zijn ook erg zwaar. Ze moeten op een stevig fundament (cement / beton) worden geplaatst zodat ze op termijn niet gaan verzakken.

 

Prijs steenkorven

De kostprijs van een steenkorf bestaat uit: materiaalkosten, fabricagekosten en de kosten voor het vulmateriaal. Een standaard steenkorf van 1 meter breed en 1 meter hoog (32 cm diep) kost ongeveer 100 euro. Hier komen de kosten voor de stenen bij. Voor eerder genoemde afmeting heb je ongeveer 544 kilogram stenen nodig. In totaal kost de korf dan zo’n 155 tot 200 euro, afhankelijk van de steensoort die je kiest. Indien je een wat hogere omheining met steenkorven wil maken (180 cm) dan moet je rekenen op een kostprijs van 250 tot 275 euro per lopende meter. Dit is exclusief leverings- en plaatsingskosten.

Ben je geïnteresseerd om steenkorven te laten plaatsen door een vakman? Klik dan hier om naar de offertepagina te gaan.

 

steenkorven prijs

 

Geschikte steensoorten voor een steenkorf

Voor steenkorven worden vaak breukstenen, grind of keien gebruikt. Bekende steensoorten zijn: grauwacke, Duitse kalksteen, yellow sun, basalt, Ardenner grijs, icy blue en doornik. Ze kosten gemiddeld 10 tot 20 cent per kilo. De grootte van de stenen kan variëren van 30 tot 120 mm en is bepalend voor zowel de maaswijdte als de diepte van de korf. De stenen mogen immers niet door de mazen van de korf vallen maar mogen ook niet te dik zijn omdat ze anders niet netjes egaal in de korf geplaatst kunnen worden. Een standaard maat steenkorf heeft doorgaans een maaswijdte van 50X50mm. Indien je grind of een andere fijne steensoort wil gebruiken dan moet je kiezen voor een speciaal grindscherm met een fijne maaswijdte.

 

Soorten steenkorven

In de basis zijn steenkorven allemaal hetzelfde. Het verschil zit hem vooral in de dikte van de draad (meestal 4mm), de maaswijdte (standaard 50x50mm), en de dikte van de korf (standaard 32 cm of groter). De korven worden volledig op maat gemaakt en je kunt zelf de lengte, hoogte en dikte bepalen. In principe zijn alle formaten mogelijk en zelfs gebogen vormen of letters kunnen tegen meerprijs op maat worden gemaakt.

 

Plaatsen van steenkorven

Steenkorven die hoger zijn dan één meter worden met houten of metalen palen extra verstevigd. Meestal worden de palen in het betonnen fundament verankerd zodat er een stevige constructie ontstaat waardoor de korf niet kan omvallen. Wanneer de palen in het midden van de korf zijn geplaatst zijn ze later, na het vullen van de korf niet meer zichtbaar. Kleine korven (lager dan één meter) hoeven niet perse verankerd te worden en kunnen los worden geplaatst. Wel is het van belang dat het fundament volledig waterpas is want wijzigingen later zijn niet makkelijk te realiseren. Je zou dan eerst de hele korf weer leeg moeten maken, wat een tijdrovend klusje is.

Wanneer je steenkorven door een vakman laat plaatsen, ben je zeker van een uitstekend resultaat. Als je twijfelt tussen het zelf plaatsen en laten plaatsen van steenkorven, raden we je aan om via onderstaande link de prijzen te vergelijken. Ook wanneer de korven sowieso door een aannemer wil laten plaatsen, is het interessant om offertes te vergelijken en zo geld te besparen.
✓ Klik hier om gratis vrijblijvende offertes aan te vragen bij aannemers uit je buurt.

 

steenkorven

Hoe worden steenkorven gevuld?

Het vullen van de korven gebeurt volledig met de hand. Het hangt van de grootte van de stenen af of hier hulpmiddelen bij gebruikt kunnen worden. Zo kan grind bijvoorbeeld vrij snel gestort worden met behulp van emmers of zakken. De grotere stenen zullen echter allemaal met de hand in de korf moeten worden aangebracht. Het is een vrij tijdrovende klus die afhankelijk van de grootte van de korf en het type stenen meerdere uren in beslag kan nemen. Na het vullen wordt de korf afgesloten met behulp van speciale metalen ringen. De stenen kunnen dus niet zomaar uit de korf worden gehaald.

 

Grindkorven / grindschermen

Voor omheiningen met grind zijn zijn grindkorven erg geschikt. Ze hebben een kleine maaswijdte en kunnen uitgevoerd worden in diktes vanaf 50mm. Je kunt dit soort schermen perfect combineren met houten tuinschermen of een ander soort afsluiting. Grindschermen worden meestal gevuld met grind of split met een grootte van 8 tot 16mm. Door de fijne structuur van het grind kun je niet meer door de schermen kijken en bieden ze ondanks hun geringe dikte toch veel privacy. De schermen kunnen tussen palen worden gehangen of vrijstaand op een speciaal frame worden geplaatst.

 

Tuinhaarden, barbecues, watervallen en tuintafels

Met steenkorven zijn allerlei attractieve constructies mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een waterval die geïntegreerd is in natuursteen of een tuintafel van beton of hout met een steenkorf als fundament. Ook bloembakken en tuinbanken kunnen perfect van schanskorven worden gemaakt vanwege de stevigheid en duurzaamheid van het materiaal. Door het grote aanbod aan vulmaterialen kun je allerlei stijlvolle combinaties maken die goed passen in een moderne tuinarchitectuur.

 

Hoe worden steenkorven geleverd?

Steenkorven worden in in de regel volledig gemonteerd bij je thuis afgeleverd. Vaak kun je bij dezelfde leverancier ook het vulmateriaal bestellen. Dit wordt dan in zogenaamde bigbags bij je thuisgebracht. Het is vanzelfsprekend mogelijk om het plaatsen en vullen van de korven uit te besteden. Dat scheelt je een hoop zwaar werk en je weet dan zeker dat de korven op de juiste manier geplaatst worden. Houd er wel rekening mee dat er soms een betonnen fundering gelegd moet worden (bij de grote korven) en het kost enige tijd om deze te maken omdat er graafwerkzaamheden verricht moeten worden en het beton een bepaalde periode moet drogen.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers