Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Omheining.be
banner image

Composiet schutting: soorten en prijs

Composiet is een populair materiaal voor tuinomheiningen. Een composiet schutting vereist weinig onderhoud en verhoogt de privacy. In dit artikel kom je meer te weten over composiet schuttingen, de plaatsing ervan en hoeveel ze kosten. Prijzen aanvragen voor de plaatsing van een schutting in composiet kan op deze pagina.

 

Composiet schutting plaatsen: pro en contra

composiet scherm De voordelen van een composiet omheining zijn:

• Je hoeft een composiet schutting niet te oliën of te beitsen omdat het materiaal nagenoeg ongevoelig is voor verkleuring door de zon. Enige verkleuring valt niet tegen te houden maar bij een goede kwaliteit composiet blijft dit verschijnsel beperkt.

• Composiet is goed bestand tegen vocht. Het zal dus niet gaan rotten of beschimmelen.

• Het materiaal scheurt niet en gaat niet splinteren.

• Milieuvriendelijk product: het is recycleerbaar en er hoeven geen bomen gekapt te worden in tropische bossen.

 

Dit zijn de nadelen van een composiet schutting:

• Composiet heeft wel de look & feel van hout en vanop afstand kan je het verschil soms niet eens zien, maar toch is er een verschil. De natuurlijke uitstraling van hout valt nu eenmaal niet te kopiëren.

• Composiet ‘werkt’ onder invloed van temperatuurverschillen. Om te voorkomen dat de schutting gaat kromtrekken moet ze met speciaal beslag bevestigd worden. Bij composiet van goede kwaliteit zal kromtrekken niet voorkomen, op voorwaarde dat de schermen op de juiste manier zijn gemonteerd.

 

Composiet schutting plaatsen

Een composietscherm wordt net als iedere andere schutting tussen palen geplaatst. De palen kunnen gemaakt zijn van aluminium of van hardhout. Aluminium palen worden om esthetische redenen vaak gecombineerd met donkergekleurde schuttingen. Hardhouten palen gebruikt men vaak in combinatie met (rood)bruin gekleurde composiet schermen. De palen worden met behulp van paalpunten in de grond verankerd of met speciale beugels op een harde ondergrond (steen, beton, hout). Bij het afhangen van de schermen gebruikt men altijd speciaal beslag dat de krimp- en uitzetspanningen in het composiet kan opvangen. Hiermee wordt voorkomen dat de schermen krom gaan trekken in de zon.

 

Uitvoeringen

Composiet schuttingen zijn beschikbaar in verschillende varianten. Voor de afwerking van de schermen is er ook heel wat keuze.

 

Hout kunststof composiet en bamboe plastic composiet schutting

Hout kunststof composiet bestaat uit een mix van houtvezels en kunststof (polyethyleen). De houtvezels zijn meestal afkomstig uit de parketindustrie of meubelindustrie. Het is restmateriaal dat tijdens de productie van laminaat, parket of meubelen ontstaat. De mix van houtstof en kunststof noemt men Hout Kunststof Composiet, ook wel HKC genoemd. De Engelse benaming is Wood Plastic Composite (WPC).

Voor schuttingen in BPC (Bamboo Plastic Composite) gebruikt men in plaats van houtvezel bamboevezels. BPC schermen zijn kwalitatief gezien beter dan WPC schermen omdat de bamboevezels in het materiaal het composiet harder en steviger maken. Bamboe als grondstof is echter duurder dan houtstof, en dus zijn BPC schuttingen duurder dan WPC schuttingen.

 

Tal van afwerkingsmogelijkheden

De standaard maten voor schuttingen van composiet zijn 180×180 cm, maar er zijn ook andere afmetingen mogelijk. Je kan kiezen uit verschillende kleuren: bruin, antraciet, grijs, groen maar ook andere kleurvarianten zijn mogelijk. In composietschuttingen gebruikt men vaak aluminium liggers. Deze geven het scherm de nodige stevigheid en zorgen tevens voor een moderne en luxueuze uitstraling, zeker wanneer de schermen geplaatst worden tussen aluminium palen.

Composietschermen kan je indien gewenst combineren met draadschermen van gepoedercoat staal of gegalvaniseerd staal. Deze trellisschermen kan je dan laten begroeien met klimplanten maar je kan ze ook gewoon open laten. Door de combinatie van open en gesloten schuttingen maak je de afsluiting minder massief en krijgt deze een open karakter.

 

Prijs composiet schutting

De prijs van een schutting van composiet wordt bepaald door het soort composiet. Voor WPC schermen met standaard afmetingen (180×180 cm) beginnen de prijzen vanaf €80, voor een BPC scherm met dezelfde afmetingen ligt de startprijs rond €120.

 

Wil je een composiet schutting laten plaatsen door een professional? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Onderhoud en reiniging

moderne omheining kunststof

Composiet heeft geen onderhoud nodig. Dat is ook het grote voordeel van dit materiaal ten opzichte van hout. Een houten omheining zal na verloop van tijd gaan vergrijzen door de ultraviolette straling in het zonlicht. Om dit te voorkomen moet je ze oliën of beitsen. Zelfs bij composiet schuttingen van goede kwaliteit zal er ook enige verkleuring door de zon optreden, maar dit verschijnsel blijft doorgaans beperkt. Natuurlijk kan een composiet schutting na verloop van tijd wel vuil worden door regen, zand en eventueel mossen of algen. De mate waarin vervuiling optreedt, is voornamelijk afhankelijk van de regenbelasting van de schutting en de omgeving waarin ze geplaatst is.

 

We geven tot slot nog enkele reinigingstips:

• Gebruik voor het reinigen van oppervlakkige vervuiling gewoon water, eventueel aangevuld met een neutraal reinigingsmiddel. Pas op met sterke zure of basische schoonmaakmiddelen en vermijd schurende producten, deze zullen voor krassen zorgen.

• Een hogedrukreiniger mag je gebruiken, maar niet in combinatie met een vuilfrees. Begin met een zo laag mogelijke druk.

• Ernstige groene aanslag kan je proberen te verwijderen met een oplossing van bleekwater. Composiet is in de meeste gevallen immers bestand tegen chloor. Check altijd eerst het schoonmaakadvies van de fabrikant voordat je met bleekwater aan de slag gaat. Gebruik géén azijn want composiet is minder goed bestand tegen zure schoonmaakmiddelen. Deze kunnen namelijk vlekken op het oppervlak veroorzaken.

• Je kan een composiet schutting bij beschadigingen lichtjes opschuren in de richting van de nerf. Je zal dan mogelijk een kleurverschil krijgen omdat de oorspronkelijke kleur van het materiaal naar boven komt, maar na enige maanden is dit niet meer zichtbaar.

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers