Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Omheining.be
banner image

8 populaire omheiningen voor de tuin en prijzen

Wil je een omheining plaatsen, dan heb je de keuze uit heel wat verschillende materialen. De materiaalkeuze is niet alleen belangrijk voor het uitzicht van de afsluiting, maar deze keuze is ook een grote prijsbepaler. In dit artikel vind je de prijzen van 8 populaire tuinomheiningen en de factoren die een rol spelen bij de kostenberekening.

 

Prijs omheining afhankelijk van materiaalkeuze

Zoals reeds gezegd zal de materiaalkeuze een grote invloed hebben op de kosten van je omheining. In onderstaande tabel vind je alvast richtprijzen van vaak voorkomende tuinafsluitingen:

Type omheiningPrijs per lopende meter*
Houten tuinschermenVanaf +/- 25 euro (hoogte: 180 cm)
Composiet tuinschermenVanaf +/- 50 euro (hoogte: 180 cm)
Kastanje treillageVanaf +/- 10 euro (hoogte: 100 cm)
SchanskorvenVanaf +/- 150 euro (hoogte: 100 cm)
Draadafsluiting + bovenbuis + betonplaatVanaf +/- 30 euro (hoogte: 100 cm)
HaagplantVanaf +/- 5 euro
Betonnen afsluitingVanaf +/- 30 euro (hoogte: 180 cm)
SierhekwerkVanaf +/- 30 euro (hoogte: 100 cm)
*De plaatsingskosten zijn niet inbegrepen in deze prijzen. Hoeveel deze kosten bedragen, is onder meer afhankelijk van de materiaalkeuze, de moeilijkheidsgraad van de werken en de gekozen vakman. Je kan je verwachten aan prijzen vanaf ongeveer 15 euro per lopende meter voor de plaatsing van de afsluiting.
Wil je een omheining laten plaatsen door een vakman? Via de offertepagina kan je gratis & vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionele plaatsers van tuinafsluitingen.
Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.

Opgelet: bovengenoemde prijzen zijn startprijzen. Binnen de materialen bestaan er vaak heel wat variaties en kwaliteitsverschillen, die ervoor kunnen zorgen dat de kosten oplopen. Meer prijsbepalers voor de plaatsing van een tuinomheining vind je verderop in dit artikel.

 

kosten tuinomheining met houten schermen 1) Houten tuinschermen

Door te kiezen voor tuinschermen in hout kies je voor een omheining met een warme uitstraling. Er zijn veel mogelijkheden qua houtsoorten. De gekozen houtsoort is erg belangrijk voor de uitstraling en de levensduur van de afsluiting. Je kan het hout overigens schilderen om zelf het uitzicht van de omheining te bepalen.

Om je houten omheining te verstevigen kan je de schermen tussen betonpalen plaatsen. Het kan ook handig zijn om onderaan voor een betonplaat te kiezen. Deze zorgt er dan voor dat het hout niet in contact komt met een natte ondergrond. Hierdoor wordt de kans op rot kleiner.

Prijs: vanaf +/- 25 euro per lopende meter (hoogte: 180 cm)
Vraag hier een prijs op maat aan.

 

tuinschermen in composiet 2) Prijs omheining met composiet tuinschermen

Tuinschermen uit composiet worden gemaakt uit een mengsel van houtvezels en kunststof. Ze kunnen in heel wat kleuren afgewerkt worden. Het is zelfs mogelijk om min of meer de uitstraling van een houten afsluiting te imiteren. Je combineert dan de voordelen van kunststof met de charmante uitstraling van hout.

De voordelen van composiet afsluitingen zijn dat ze niet veel onderhoud nodig hebben, lang meegaan en goed bestand tegen vocht zijn. Daarnaast behouden ze lang hun kleur en in tegenstelling tot schermen uit hout heb je geen last van splinters.

Prijs: vanaf +/- 50 euro per lopende meter (hoogte: 180 cm)
Vraag hier een prijs op maat aan.

 

omheining met kastanjehouten latten 3) Kastanje treillage

Wil je voor een authentieke landelijke look gaan met je omheining, dan is een kastanje treillage een interessante optie. Dit hekwerk uit kastanjehouten latten die aan elkaar bevestigd zijn met ijzerdraad is een populaire manier voor het afsluiten van erven van kleine dieren. Deze kastanje omheining heeft een redelijk lage prijs, is makkelijk te plaatsen en er kan ook makkelijk een poortje in kastanjehout in worden geïntegreerd.

Deze afsluitingen bieden minder privacy: meestal worden ze namelijk niet zo hoog geplaatst en er is redelijk wat afstand tussen de latten. Om inkijk tegen te gaan kan je de kastanje treillage laten begroeien met klimop.

Prijs: vanaf +/- 10 euro per lopende meter (hoogte: 100 cm)
Vraag hier een prijs op maat aan.

 

steenkorven tuinschutting 4) Schanskorven voor een moderne uitstraling

Wil je een moderne tuinomheining die veel privacy biedt, dan zijn schanskorven, ook wel steenkorven genoemd, het overwegen waard. In deze korven die gemaakt worden met gaaspanelen worden stenen (of een andere opvulling) geplaatst.

Schanskorven zijn erg stevig, hebben een lange levensduur en er zijn veel mogelijkheden qua afmetingen en opvulling. Het gaat wel om een redelijk dure omheining voor de tuin. Bij grote uitvoeringen is een fundering nodig om verzakkingen als gevolg van het hoge gewicht te vermijden. Dit maakt de plaatsing complexer.

Prijs: vanaf +/- 150 euro per lopende meter (hoogte: 100, breedte: 30 cm)
Vraag hier een prijs op maat aan.

 

prijs omheining draad 5) Prijs tuin omheinen met een draadafsluiting

Ook een draadafsluiting is een klassieker bij de tuinomheiningen. Hier zijn er veel variaties mogelijk: een standaard uitvoering zal de goedkoopste vorm zijn, maar je kan voor extra stevigheid zorgen door bijvoorbeeld voor een draadafsluiting met bovenbuis te kiezen of door een betonplaat onderaan de afsluiting te plaatsen (zie foto: draadafsluiting met betonplaat onderaan en bovenbuis). Dit zal wel voor extra kosten zorgen.

Draadpanelen vormen ook een mogelijkheid: ze zijn doorgaans vervaardigd uit staaldraad, waardoor ze veel steviger zijn dan de klassieke afsluitingsdraad.

Prijs: vanaf +/- 30 euro per lopende meter (draad + bovenbuis + betonplaat)
Vraag hier een prijs op maat aan.

 

haagplant als tuinafsluiting 6) Natuurlijke omheining met een haagplant

Wil je een natuurlijke omheining voor je tuin, dan is een haagplant een interessante optie. Er is een grote keuzemogelijkheid bij deze tuinschuttingen; taxus-, liguster- en beukenhagen zijn slechts drie voorbeelden van populaire haagplanten.

Het voordeel van een haagplant als tuinafsluiting is dat de prijs redelijk laag ligt. Hou wel rekening met redelijk wat onderhoudswerk als je je tuin omheint met een haagplant: je zal de haag bijvoorbeeld regelmatig moeten snoeien en bemesten om een verzorgde look te behouden. De grond moet bovendien ook geschikt zijn voor het aanplanten van een haagplant.

Prijs: vanaf +/- 5 euro per lopende meter

 

betonnen omheining kosten 7) Stevige schutting met beton

Ook beton kan gebruikt worden voor het vervaardigen van tuinschuttingen. De klassieke vorm van betonnen afsluitingen is die waarbij betonnen platen tussen betonnen palen geschoven worden. Deze afsluiting heeft misschien een wat kille uitstraling, maar ze is wel erg stevig en biedt een goede bescherming tegen inkijk.

Om de look van de betonnen afsluiting wat te verbeteren kan je ze laten begroeien met klimop. Een andere mogelijkheid om het uitzicht van de omheining wat aangenamer te maken is het beton combineren met hout. Je kan ook kiezen voor betonplaten met een structuur (zie foto).

Prijs: vanaf +/- 30 euro per lopende meter (hoogte: 180 cm)
Vraag hier een prijs op maat aan.

 

sierhekwerk tuinomheining 8) Klassieke uitstraling met sierhekwerk

Deze afsluiting is erg stevig en kan op verschillende decoratieve manieren afgewerkt worden, bijvoorbeeld met sierpijlen op de bovenzijde. Het is bovendien ook mogelijk om een sierpoort in de omheining te bouwen. Op die manier bekom je een harmonieuze afsluiting. Hou er wel rekening mee dat de prijzen al snel kunnen oplopen door te kiezen voor een gesofisticeerde afwerking.

Door sierhekwerk te plaatsen kies je voor een tuinomheining met een klassieke uitstraling. Dit hekwerk past dan ook eerder bij woningen met een landelijke stijl dan bij moderne constructies.

Prijs: vanaf +/- 30 euro per lopende meter (hoogte: 100 cm)
Vraag hier een prijs op maat aan.

 

Factoren die de kostprijs van een tuinomheining beïnvloeden

De prijs voor een tuinomheining is afhankelijk van verschillende factoren. De prijzen voor tuinomheiningen die je in dit artikel vindt, zijn startprijzen exclusief plaatsingskosten. De kosten kunnen nog verder oplopen, afhankelijk van onder meer deze factoren:

  • Variaties en kwaliteit van het materiaal: zoals je kon zien is de prijs sterk afhankelijk van de materiaalkeuze. Binnen de verschillende materialen voor tuinomheiningen is er dan nog heel wat variatie qua uitvoering en kwaliteit. Een tuinscherm in geïmpregneerd grenenhout is bijvoorbeeld goedkoper dan een scherm in tropisch hardhout.
  • Afmetingen van de afsluiting: als je kiest voor een erg lange afsluiting, dan kan je je verwachten aan een lagere prijs per m2 dan bij het plaatsen van een kleine omheining. Bij steenkorven zal de diepte van de korven ook een belangrijke factor zijn bij het berekenen van de kosten.
  • Moeilijkheidsgraad van de werken: sommige omheiningen zijn makkelijker te plaatsen dan andere. Een kastanje treillage is bijvoorbeeld snel en makkelijk te plaatsen, wat gunstig zal zijn voor de arbeidskosten. In veel gevallen moeten de steunpalen van een schutting met beton in de grond vastgezet worden, wat de plaatsing wat complexer maakt.
  • Eventuele extra’s: door te kiezen voor bepaalde extra’s kunnen de prijzen van omheiningen nog oplopen. Je kan je afsluiting bijvoorbeeld afwerken met een tuinpoort. Een ander voorbeeld is de afwerking van sierhekwerk: er zijn heel wat decoratieve afwerkingsmogelijkheden waaruit je kan kiezen, maar je moet dan wel ook rekening houden met een hoger prijskaartje. Als het gaat om een omheining met veel doorkijk, kan je kiezen voor een doek op de omheining om wat meer privacy te hebben.
  • De plaatser: natuurlijk zijn de prijzen voor een omheining ook afhankelijk van de door jou gekozen vakman. Om de beste prijs voor jouw project te vinden vraag je best offertes bij verschillende plaatsers van tuinafsluitingen. Dan kan je makkelijk prijzen vergelijken en het interessantste aanbod kiezen. Via de offertedienst van deze website kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen bij professionele plaatsers van tuinafsluitingen.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers