Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Omheining.be
banner image

Bamboe omheining: soorten en prijzen

Met bamboematten of bamboeschermen kun je een natuurlijk ogende omheining maken die lang mee gaat en niet al te veel onderhoud vergt. Bamboe is een ecologisch product met een vrij lange levensduur. Het is van nature goed bestand tegen vocht waardoor je het onbehandeld buiten kunt gebruiken. In dit artikel lees je alles over de soorten, de voor – en nadelen en de prijzen.

Vraag hier vrijblijvend prijzen op maat aan.

 

Bamboe omheining met matten

Bamboematten zijn gemaakt van hele of gespleten bamboestengels die met gegalvaniseerd ijzerdraad aan elkaar zijn bevestigd. Je kunt dit soort matten aan een bestaande draadomheining bevestigen maar ze zijn ook geschikt voor het bedekken van muren of balkons. De kwaliteit van de matten is afhankelijk van de dikte van de bamboestammen en de wijze waarop ze aan elkaar zijn bevestigd.

bamboe afsluiting mat

De matten die bestaan uit gespleten bamboe zijn het goedkoopst maar niet erg stevig en hebben vooral een decoratieve functie. Ze worden dan ook vaak geplaatst in combinatie met een draadafsluiting. Bamboeschermen met wat dikkere stammen (25-40mm) zijn een stuk sterker en hebben een lange levensduur.

 

Bamboe tuinschermen

Bamboeschermen zijn gemaakt van dikke bamboetakken. De takken zijn niet zoals bij de matten bevestigd met staaldraad, maar worden onderling verbonden met horizontale bamboe takken. Het zijn dus volwaardige tuinschermen die erg stabiel zijn en tussen tuinpalen of bamboepalen bevestigd kunnen worden. De schermen kunnen aan de bovenkant worden afgewerkt met een houten lat of een halve bamboestam maar je kunt ze ook open laten.

bamboe omheining

De diameter van de bamboestammen bedraagt 4.5 tot 8 centimeter. Het zijn vooral de dikke stammen (6-8 cm) die zorgen voor een extra robuuste en exotische uitstraling.

 

 

soorten bamboe Soorten bamboe

Bamboe schermen zijn leverbaar in de kleuren naturel en zwart. De kleur en het uitzicht van het scherm hangt samen met het soort bamboe. Veel bamboe komt uit China, Indonesië en Zuid-Amerika. Het is vooral de dikte van de bamboetakken die bepaalt hoe sterk het scherm is. Qua uiterlijk speelt ook de natuurlijke vorm van de stam een rol. De goedkopere soorten hebben in de lengte wat meer verloop (20-30%) dan de exclusievere bamboesoorten. Zo is de Zuid-Amerikaanse bamboe doorgaans wat rechter van vorm en dikker van structuur en daarom erg geschikt voor allerlei bouwconstructies.

 

 

voor en-nadelen bamboe afsluitingen Voordelen & nadelen van een bamboe omheining

+ Natuurlijke warme / exotische uitstraling
+ Lange levensduur (10-15 jaar en langer, afhankelijk van de dikte van het materiaal)
+ Bamboe is sterk en flexibel
+ Milieuvriendelijk product (snelgroeiende plant die veel voorkomt)

– De wat dikkere soorten bamboe zijn vrij kostbaar (vergelijkbaar met hardhout).
– Bamboe vereist niet veel maar wel enig onderhoud (oliën of lakken om het scherm  lang zijn natuurlijke uitstraling te laten behouden)

 

Plaatsen van een bamboe omheining

Bamboe schermen worden tussen bamboepalen of (hard)houten palen bevestigd. Dat gebeurt met roestvrijstalen bouten en beugels. Bamboematten kun je eenvoudig met binddraad aan een bestaande omheining vastmaken. De matten zijn gemakkelijk op maat te zagen of knippen. In bamboe kun je niet schroeven. Bamboe heeft een holle kern en een harde stam die kan gaan scheuren wanneer je erin gaat schroeven. Je kunt er wel gaten in boren en hier een bout doorsteken of gebruik maken van metaaldraad om de schermen te bevestigen.

 

 

Aandachtspunten bij aanschaf van een bamboe omheining

Wanneer je een bamboe omheining wil (laten) plaatsen dan moet je er rekening mee houden dat bamboe een natuurproduct is. Scheurtjes en barstjes kunnen dus voorkomen en zijn niet van invloed op de sterkte van het materiaal. Verder kunnen de bamboestammen onderling wat verschillen van uitzicht en vorm. Dit is inherent aan het gebruik van een natuurproduct en hierdoor krijgt zo’n scherm ook zijn natuurlijke look. Kies voor een uitstraling die bij je past. Sommigen vinden de dunne gelijkvormige bamboestammen juist mooi, anderen willen het liefst een zo exotisch mogelijke omheining met dikke bamboetakken van donkere kleur.

Wil je een bamboe omheining laten plaatsen door een vakman uit jouw regio? Klik dan hier om naar de offertepagina te gaan.

 

onderhoud bamboe afsluitingen Onderhoud bamboe

Bamboe heeft van nature een harde buitenlaag waardoor het goed bestand is tegen weersinvloeden. Je hoeft het niet te onderhouden. Toch wordt het gedaan. Bamboe kan namelijk, net als elke houtsoort, gaan verkleuren onder invloed van zonlicht. Door de bamboe te oliën of te lakken kun je dit voorkomen en blijft het bamboe lang zijn warme natuurlijke uitstraling behouden. Ook kan vuil zich na behandeling minder makkelijk hechten aan het oppervlak. Voor het beste resultaat dien je de behandeling met olie ieder jaar opnieuw uit te voeren. Het hout blijft dan lang mooi en is goed beschermd tegen vocht en uitdroging.

 

ecologische voordelen bamboe afsluitingen Ecologische voordelen van bamboe

Bamboe is een van de snelt groeiende plantensoorten ter wereld. Het heeft ruwweg dezelfde fysische eigenschappen als hardhout maar groeit veel sneller (tot wel 30 meter in een half jaar!). Bamboe is na zeven jaar groei al te gebruiken, dit in tegenstelling tot vele hardhouten soorten die een omlooptijd hebben van soms wel meer dan 30 jaar. Het is dus een goed alternatief voor hardhout en voor zacht hout dat normaal gesproken eerst geïmpregneerd moet worden met chemische middelen voordat het geschikt is voor buitengebruik. Bamboe kan onbehandeld buiten worden gebruikt.

 

 

 

Levensduur van een bamboe omheining

De levensduur van bamboe is afhankelijk van de soort bamboe en de dikte van het materiaal. Gemiddeld gaat het tien tot vijftien jaar mee maar het kan ook langer zijn. Vooral de dikke takken van Zuid-Amerikaanse kwaliteit kunnen erg lang meegaan. Je kunt de levensduur van bamboe verlengen door het regelmatig te onderhouden met een voedende olie. Het is dan niet alleen goed bestand tegen verkleuring maar ook beter beschermd tegen vocht. Tevens blijven de vezels in het hout langer flexibel waardoor er minder snel scheurvorming zal optreden.

 

Prijs bamboe schermen of matten

De prijs van bamboe schermen of matten is voornamelijk afhankelijk van de dikte van de stammen en de wijze waarop de stammen onderling met elkaar verbonden zijn. Voor een goede kwaliteit scherm (dikte 35 tot 45 mm) van 180x180cm betaal je ongeveer 95 tot 100 euro. Wil je een wat dikkere kwaliteit (60-80 mm) dan betaal je gemiddeld 125-135 euro. Zwarte bamboe is meestal wel iets duurder omdat het om een exclusievere bamboesoort gaat.

prijzen bamboe afsluitingen

Bamboe matten met gespleten bamboestengels zijn al verkrijgbaar vanaf 4 euro per lopende meter (1 m hoog). De matten (schermen) met hele ronde stengels van 18-22mm dikte, zijn verkrijgbaar vanaf 50 euro per scherm van 180x180cm. Dit is vergelijkbaar met de prijs van een tuinscherm met geïmpregneerd hout.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers