Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Omheining.be
banner image

Stalen omheining

Een stalen omheining is een elegante manier om te zorgen voor een afscheiding van je woning of voor de nodige privacy in je tuin. Stalen omheiningen passen bij elke stijl en hebben tal van praktische en esthetische voordelen. Voor welke soort stalen omheiningen kan je allemaal kiezen? Wat kosten ze? En hoe onderhoud je een stalen omheining? Het antwoord op al die vragen lees je in dit artikel.

Ga snel naar:
Soorten stalen omheiningen
Kosten stalen tuinafsluiting
Tuinafscheiding: staal vs. cortenstaal
Onderhoud stalen omheining
Inspiratie & voorbeelden
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Waarom kiezen voor een stalen omheining?

Hoewel staal een iets duurder materiaal is dan kunststof of hout, zijn er tal van goede redenen om te kiezen voor een stalen omheining. We zetten er hieronder enkele op een rij:

 • Hoge draagkracht: staal is een erg stevig materiaal dat zelfs met fijne profielen redelijk wat gewicht kan dragen. Daardoor is het ook ideaal voor grote overspanningen.
 • Duurzaam: dit materiaal heeft een heel lange levensduur. Met het nodige onderhoud kan het tot wel 100 jaar meegaan. Bovendien is staal ook herbruikbaar.
 • Tijdloze uitstraling: ook de tijdloze look van dit materiaal is een populaire reden om voor een stalen omheining te kiezen. Het past bovendien bij elke stijl en woning.
 • Ongevoelig voor temperatuursverschillen: staal is ook erg geschikt om buiten te gebruiken omdat het niet uitzet of krimpt bij temperatuursverschillen.
 • Licht gewicht: tot slot zijn sommige stalen omheiningen ook heel licht.  Draadafsluitingen en -panelen wegen bijvoorbeeld weinig en zijn daardoor makkelijk te plaatsen.

Stalen omheining laten plaatsen? Via onze offerteservice kan je voorstellen, adviezen, uitvoeringsmogelijkheden… van meerdere plaatsers vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Soorten stalen omheiningen

Hoe je stalen omheining er zal uitzien kan je zelf bepalen. Er zijn dan ook verschillende soorten stalen omheiningen. We zetten hieronder de meest voorkomende uitvoeringen op een rijtje:

 

1. Stalen panelen

stalen tuinafscheiding platen

Je kan stalen panelen verkrijgen in verschillende kleuren, patronen, vormen, diktes… Meestal staat tussen de panelen een stalen paal. Het resultaat van deze combinatie is een erg sterke omheining. Bovendien zijn stalen panelen ook ideaal als tuinafsluiting omdat ze beschermen tegen wind en veel privacy bieden. Tot slot is ook de tijdloze uitstraling van stalen panelen een goede reden om voor deze omheining te kiezen.

Prijs stalen panelen: € 30 à 80 per lopende meter (excl. btw en plaatsing)

 

2. Stalen hekwerk

stalen omheining hekwerk

Een stalen hekwerk heeft meer doorkijk dan stalen panelen. Daardoor kan je je tuin of woning begrenzen, zonder deze volledig af te sluiten van de omgeving. Ook hier kan je de look van je stalen omheining helemaal naar jouw eigen smaak vormgeven. Zo kan je kiezen voor een strakke afwerking met een spijlenhekwerk of voor een eerder landelijk hekwerk met decoratieve ornamenten. Ook de kleur van je omheining is volledig zelf te bepalen.

Prijs stalen hekwerk: € 30 à 90 per lopende meter (excl. btw en plaatsing)

 

3. Stalen draadafsluiting

draadafsluiting staal

Een draadafsluiting is de goedkoopste soort stalen omheining. Draadafsluitingen kan je verkrijgen in verschillende draaddiktes, maasvormen en -groottes, kleuren… Deze soort omheiningen bieden doorkijk, waardoor je het uitzicht behoudt, maar ook minder privacy hebt. Dat laatste kan je makkelijk oplossen door tegen de afsluiting een haag, zichtdoek, klimop… te plaatsen.

Prijs stalen draadafsluiting: € 15 à 60 per lopende meter (excl. btw en plaatsing)

 

4. Stalen draadpanelen

omheining staal draadpanelen

Ook stalen draadpanelen zijn populair als tuinafsluiting. Ze zijn gelijkaardig aan draadafsluitingen, maar zijn wel steviger en stabieler omdat je ze niet kan vervormen. Ook bij draadpanelen behoud je het uitzicht. Draadpanelen zijn doorgaans iets duurder dan draadafsluitingen, maar ze hebben wel een langere levensduur. Je kan ze daarnaast ook op verschillende manier vormgeven.

Prijs stalen draadpanelen: € 45 à 60 per lopende meter (excl. btw en plaatsing)

 

5. Stalen steenkorven

steenkorf staal

Steenkorven of schanskorven bestaan uit korven van gegalvaniseerd staal en een gesteente waarmee je de korven opvult. De korven zijn beschikbaar in meerdere hoogtes en breedtes. Ook het gesteente kies je zelf. Dat kan lavasteen, keien, kalksteen, graniet…zijn. Doorgaans heb je met een steenkorf geen doorkijk en creëer je dus extra privacy in je woning of tuin.

Prijs stalen steenkorf: vanaf € 150 per lopende meter (excl. btw en plaatsing)

 

Welke stalen tuinafsluiting kies ik het best?

Wat nu de meest aangewezen soort stalen afrastering is, hangt af van wat jij belangrijk vindt. Ben je bv. op zoek naar een strakke omheining die voor veel privacy zorgt? Dan zijn stalen panelen een goede keuze. Wil je wel nog doorkijk behouden en heb je liever een goedkoper alternatief? Overweeg dan om een stalen draadafsluiting of draadpanelen te laten plaatsen.

Vraag naar de mogelijkheden! Een vakman kan je verder informeren over alle mogelijkheden voor je stalen omheining. Hij geeft je ook advies op maat, rekening houdend met jouw wensen en budget. Ontvang offertes van experts in jouw buurt.

 

Prijs stalen tuinafsluiting

De prijs voor een stalen omheining hangt sterk af van de gekozen soort omheining. De kosten variëren tussen € 15 en 150 per lopende meter (excl. btw en plaatsing). Bovendien moet je voor de plaatsing van je stalen tuinafscheiding door een vakman rekenen op min. € 15 per lopende meter (excl. btw). In de tabel hieronder geven we een overzicht van de richtprijzen per soort stalen omheining:

Soort stalen omheiningPrijs per lopende meter (excl. btw en plaatsing)
Panelen€ 30 à 80
Hekwerk€ 30 à 90
Draadafsluiting€ 15 à 60
Draadpanelen€ 45 à 60
Steenkorven (incl. opvulling)vanaf € 150

Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw stalen omheining? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere vakmannen. Zo kan je gericht prijsvoorstellen, maar ook adviezen, gebruikte materialen… vergelijken en een doordachte keuze maken. Start je aanvraag hier.

 

Cortenstaal vs. staal

cortenstaal omheining

Een veel gebruikte soort staal in tuinen is cortenstaal. Dit materiaal kenmerkt zich door zijn oranjebruine kleur die ontstaat doordat het staal door de weersomstandigheden licht roest. Zo krijg je een beschermlaag die voorkomt dat het materiaal verder doorroest. Cortenstaal heeft verder vergelijkbare eigenschappen met andere staalsoorten: het vereist weinig onderhoud, het is sterk en duurzaam en het heeft een levensduur die tot 10 keer langer is dan bij standaard staalsoorten.

BELANGRIJK: cortenstaal is gemiddeld duurder dan andere staalsoorten. Daardoor komt het minder vaak voor als omheining op zich, maar wel als (decoratief) onderdeel van omheiningen, in combinatie met bijvoorbeeld hout of beton. Daarnaast wordt het ook veelvuldig gebruikt voor tuinmeubelen, bloembakken, kunstwerken, decoratieve tuinelementen…

 

Cortenstaal omheining? Ontvang gratis advies op maat!

Welke soort staal je best kiest voor je omheining, hangt van meerdere factoren af. Zo is de kleur van cortenstaal bijvoorbeeld uniek en zal je die dus niet bij andere staalsoorten vinden. Cortenstaal is wel in minder uitvoeringen beschikbaar. Informeer je daarom zeker bij een gespecialiseerde vakman over de mogelijkheden. Via onze offerteservice kan je meerdere adviezen en voorstellen van vakmannen in jouw buurt vergelijken.

 

Onderhoud omheining staal

Nog een ander voordeel van stalen omheiningen is dat ze weinig onderhoud vereisen. We overlopen even het nodige onderhoud per soort stalen omheining:

 • Draadafsluitingen en -panelen: deze soort omheiningen hebben helemaal geen onderhoud nodig. Eenmaal geplaatst, zal je er dus niet meer naar moeten omkijken.
 • Hekwerk en steenkorven: stalen hekwerk en steenkorven vereisen ook weinig onderhoud, maar bij te weinig blootstelling aan de zon kan er wel mosvorming ontstaan. Mos kan je eenvoudig weghalen met een hogedrukreiniger.
 • Panelen: kies je voor een omheining met stalen panelen? Dan is het belangrijk om deze regelmatig af te wassen met lauwwarm water en een neutraal wasmiddel. Zo vermijd je dat vuil zich ophoopt.

Inspiratie en voorbeelden

Ben je benieuwd hoe zo’n stalen omheining er kan uitzien? Of ben je op zoek naar inspiratie voor de vormgeving van jouw omheining? Bekijk dan zeker onderstaande voorbeelden van stalen omheiningen:

 

VOORBEELD 1: decoratief sierhekwerk

stalen sierhekwerk

Bij dit zwarte stalen sierhekwerk staat het esthetische element centraal. Op de foto zien we veel decoratieve elementen op het hekwerk zoals de sierpijlen. Er zijn tal van manieren waarop je een sierhekwerk kan vormgeven. Het hekwerk op de foto krijgt door de decoratie een iets klassiekere look.

 

 

VOORBEELD 2: zwarte stalen draadpanelen

draadpanelen staal

Met draadpanelen heb je een stevige omheining en behoud je het uitzicht. Draadpanelen kan je verkrijgen in verschillende vormen, kleuren, afmetingen, maasgroottes, maasvormen… Bovendien zijn draadpanelen ook goed te combineren met een natuurlijke afsluiting zoals struiken of klimop, zoals te zien is op de foto.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers