Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Omheining.be
banner image

Omheining hond

Heb je net een nieuwe pup of hond in huis gehaald? Dan is een omheining voor de tuin een goed idee. Voor je het weet, is je trouwe – maar oh zo nieuwsgierige – viervoeter de buurt aan het verkennen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar hoe kies je nu de ideale omheining voor jouw hond? Van welk materiaal moet de omheining gemaakt worden en hoe hoog is deze best? Ook de veiligheid van jouw hond speelt een belangrijke rol. Op al deze vragen vind je het antwoord in dit artikel.

 

Soorten omheiningen: voor- en nadelen

Bij het kiezen van de juiste omheining hou je best rekening met 3 belangrijke factoren: zicht, hoogte en veiligheid. Wat een veilige en betrouwbare omheining is, hangt helemaal af van welk soort hond je hebt. Blaft je hond naar alles wat beweegt? Dan ontneem je hem best het zicht. Is je hond een goede graver? Dan moet de omheining voldoende diep verankerd zijn. Grote en middelgrote honden hebben best wel wat sprongkracht, dus ook de hoogte van de omheining is een belangrijke factor.

Draadpanelen zijn vaak een goede oplossing als omheining voor je hond. Toch zijn er ook kleinere hondjes die zich kunnen verwonden aan hun snuit door de mazen van het net.  Hij mag er niet overheen springen, onderdoor graven of kapot maken. De ideale omheining hangt dus van het karakter en de grootte van je hond af. Elke omheining moet in ieder geval veilig en betrouwbaar zijn. Is dit niet het geval, dan krijg je onherroepelijk te maken met een hond die uitbreekt of, nog erger, zich verwondt. En dat is net wat een afsluiting voor een hond moet voorkomen. Hieronder vind je een overzicht van de voor- en nadelen per type omheining.

 

omheining hond tuinschermen 1. Tuinschermen

Tuinschermen zijn ideaal voor blafgrage honden. Een hond die blaft, reageert op gebeurtenissen in zijn nabije omgeving. Wandelende mensen, spelende kinderen, andere dieren die passeren… het zijn maar enkele redenen waarom je hond begint te blaffen.

Door te kiezen voor tuinschermen ontneem je het zicht van de hond en daarmee ook een groot deel van de redenen waarom jouw hond blaft. Bovendien bieden ze heel wat privacy en vragen ze weinig onderhoud. Nadeel is dan weer dat ze niet alleen het zicht ontnemen van de hond, maar ook voor de bewoners. Tuinschermen heb je in verschillende materialen. Is je hond geen graver, dan zijn houten tuinschermen een mooie en stijlvolle optie.

Ze worden immers tussen houten of betonnen palen geplaatst. Enkel de palen zijn diep verankerd in de grond en niet de schermen zelf. Merk je dat jouw hond toch graag putten graaft of een ware ontsnappingskoning is? Kies dan voor een betonnen afsluiting die over de gehele lengte 10 tot 15 cm wordt vastgezet in de grond. Ook knabbelgrage hondjes zijn gebaat bij tuinschermen. In tegenstelling tot draadpanelen of draadafsluiting kan je er niet in bijten of aan knabbelen.

 

  • Ontnemen het zicht voor de hond
  • Bieden veel privacy voor de bewoner
  • Kunnen diep in de grond vastgezet worden
  • Kan niet aan geknabbeld worden

 

  • Ontnemen het zicht van de bewoners

 

Tuinschermen laten plaatsen? Ontvang hier een prijsvoorstel op maat.

 

 

prijs omheining draad 2. Draadomheining

Een omheining met draad of draadpanelen hebben het voordeel dat ze doorzichtig zijn. Dus laat het jouw hond koud wat er gebeurt rondom, dan is een draadomheining een goedkope en snelle manier om je tuin af te sluiten. Knabbelt jouw hondje echter graag? Dan is de kans groot dat hij het ook probeert bij de draadomheining. In elk geval kies je steeds best voor een maaswijdte van maximaal 5 cm zodat de hond zich niet kan bezeren.

Vaak is het echter zo dat er reeds een omheining aanwezig is wanneer je een woning koopt. Wil je toch het zicht ontnemen of meer privacy, dan kan je een haag planten. Dat heeft dan wel het nadeel dat je hond daar onder of door kan. Een tweede mogelijkheid zijn zichtdoeken.

 

  • Doorzichtig
  • Goedkoop
  • Snel en eenvoudig te plaatsen

 

  • Kan aan geknabbeld worden
  • Weinig privacy

 

Draadomheining laten plaatsen? Ontvang hier een prijsvoorstel op maat.

 

 

omheining hond steenkorven 3. Steenkorven

Een derde optie zijn steenkorven. Steenkorven zijn gemaakt van staaldraad en gevuld met stenen. Het is een sterke en stabiele constructie met een zeer lange levensduur van minimaal 50 jaar. Ook als omheining voor een hond bieden ze heel wat voordelen.

Zo kan je slechts de helft vullen met stenen waardoor je het zicht ontneemt van de hond, maar het uitzicht voor de bewoners wel behoudt. De stalen draden zijn bovendien bestand tegen de tandjes van de honden. De stenen werken ook als een soort natuurlijke geluidsisolatie wat een voordeel is wanneer je geliefde viervoeter af en toe blaft. Nadeel is dan weer dat ze duurder zijn dan tuinschermen of draadomheining.

 

  • Deels ondoorzichtig / deels doorzichtig
  • Sterk en stevig
  • Bestand tegen bijtgrage honden

 

  • Duurder dan tuinschermen en draadomheining

 

Steenkorven laten plaatsen? Ontvang hier een prijsvoorstel op maat.

 

omheining hond schanskorven

 

Hoogte omheining hond

De grootte van de hond is een bepalende factor als het gaat om de hoogte van de omheining. Heb je een kleine of een middelgrote hond dan volstaat een omheining tot een hoogte van 1,50 meter. Een grote hond? Dan moet de omheining zeker 1,80 meter hoog zijn. Voor de hoogte van de omheining maakt het niet uit van welk materiaal je deze maakt. Een goedkope omheining die hoog genoeg is, kan dus ook perfect volstaan.

Betongaas is een uitstekend materiaal voor een goedkope omheining. Relatief goedkoop, oersterk en zeer degelijk. Daarnaast kan je betongaas ook een stukje ingraven, zodat gravende honden er niet onderdoor gaan. Als je betongaas niet mooi vindt, dan kan je er heel gemakkelijk klimplanten tegenop laten groeien, zodat je een hele mooie groene afscheiding krijgt. Je bent je uitzicht dan wel kwijt, maar je hebt een goedkope omheining voor de hond.

 

Onzichtbare omheining hond

Naast zichtbare tuinafsluitingen bestaan er ook onzichtbare of draadloze omheiningen voor een hond. Bij elektrische omheiningen leg je een draad in de grond op de plaats waar je normaal gezien een fysieke omheining zou plaatsen. Via een ontvanger rond de hals wordt de hond gewaarschuwd als hij te dicht bij de grens komt. Komt de hond toch nog dichterbij dan geeft het systeem een lichte stroomstoot. Als de hond echt de grens opzoekt, volgen er meerdere stroomschokken. Uiteindelijk zal de hond binnen de grenzen van de elektrische omheining blijven omdat het elektrische schokken wil vermijden. Dat is althans de theorie.

Uiteraard is niet iedereen voorstander van dit systeem. Enerzijds moet je hond steeds met een extra band rond de hals lopen en anderzijds geef je de hond elektrische schokken wanneer hij te dicht komt. Dat kan een traumatische ervaring veroorzaken bij de hond. Zijn deze stroombanden niet goed ingesteld, dan kunnen ze ook brandwondjes veroorzaken.

 

Nog enkele tips

  • Speelgoed: zorg ervoor dat er in de tuin en binnen de omheining altijd wat speelgoed voor de hond ligt. Een hond zal zich dan minder snel vervelen en dus ook niet zo snel de omheining gaan testen.
  • ‘Hier waak ik’: het is altijd verstandig om een bordje met het opschrift “Hier waak ik”, “Betreden op eigen risico” of iets dergelijks te plaatsen aan de buitenkant van de omheining. Dit schrikt inbrekers af en mensen zullen niet zo snel je terrein betreden.
  • Hondenhok: als je de hond meerdere uren buiten laat, zorg dan dat de hond binnen de omheining een goed binnenverblijf heeft waar hij kan uitrusten of schuilen.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde plaatsers