Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Omheining.be
banner image

Metalen omheining: soorten en prijzen

Indien je op zoek bent naar een gepaste omheining, is metaal een uitstekende keuze. Een metalen omheining geeft veel veiligheid en ook qua uitstraling heeft deze schijnbaar afstandelijke afsluiting heel wat te bieden. Zowel bij klassieke woningen als bij nieuwbouw zal een metalen schutting goed tot haar recht komen. Lees hier meer over de voordelen, mogelijkheden en prijzen die eraan verbonden zijn.

Heb je interesse in een metalen omheining? Vraag hier vrijblijvend prijzen op maat aan.

 

Uitvoeringsmogelijkheden

Wil je graag een strakke, vlakke metalen omheining of eerder decoratief sierhekwerk? De uitvoeringsmogelijkheden zijn zeer gevarieerd. Zo kan je bijvoorbeeld meestal kiezen uit een breed kleurenpalet. Hoewel er vaak voor grijs of zwart gekozen wordt, hoeft een metalen omheining dus niet per definitie een afstandelijke indruk te creëren.

Aanvankelijk bestonden metalen beschuttingen enkel in de vorm van metalen draad met palen. Het aanbod is de laatste jaren wel uitgebreid met onder meer panelen. Hieronder volgt een overzicht van drie soorten afsluitingen die uit metaal bestaan.

 

metalen omheining goedkoop 1) Gaashekwerk/staalmathekwerk

De meest gebruikte en eenvoudigste vorm van metalen omheining is gaashekwerk; een afsluiting met draad. De panelen zijn verkrijgbaar in diverse hoogtes en ook qua grootte van de mazen is er voldoende keuze. Het frame of de bovenbuis van dit type omheining is gemaakt uit metaal, waardoor een solide geheel ontstaat met de ijzerdraad. Het is een snelle en effectieve manier om je tuin te omheinen.

Staalmathekwerk ziet er ongeveer hetzelfde uit, maar biedt nog meer stevigheid. Het gaas wordt hier namelijk ingeruild voor verzinkte staaldraad. Deze omheining is uiterst geschikt om bijvoorbeeld speelplaatsen of bedrijfsterreinen af te schermen.

 

metalen omheining gietijzer 2) Spijlenhekwerk of sierhekwerk

Daarnaast kan je ook kiezen voor smeedijzeren of stalen hekken, ook wel sierhekwerk genoemd. Dit hekwerk kenmerkt zich namelijk door decoratieve elementen.

Er is keuze uit heel wat verschillende patronen, waardoor je tuinafsluiting een fraaie en persoonlijke uitstraling krijgt. Als opzetstuk wordt vaak gekozen voor een dennenappelvorm of een sierpijl.

Spijlenhekwerk, gemaakt uit verticale metalen spijlen, is de minder elegante versie van sierhekwerk. Je ziet deze metalen omheining vaak bij bedrijven.

 

 

aluminium omheining 3) Aluminium omheining

Een derde optie is de aluminium omheining. Deze metalen tuinschermen kan je eenvoudig zelf plaatsen omdat ze niet zwaar zijn. Elk type ondergrond (aarde, tegels) komt in aanmerking voor deze afsluiting. Bovendien is het voordelig dat je aluminiumplaten niet hoeft te bevestigen in de grond.

In sommige gevallen wordt de aluminium omheining gecombineerd met andere materialen zoals hout, composiet, beton of zelfs steen. Het frame bestaat dan bijvoorbeeld uit aluminium, terwijl de rest van de afsluiting ander materiaal bevat. Zo combineert dit type omheining de esthetiek van hout met de robuustheid van metaal.

 

 

Welke prijs betaal je voor een metalen omheining?

De prijs voor een metalen omheining varieert naargelang de uitvoering en de benodigde oppervlakte. Gaashekwerk heeft de voordeligste prijs. Deze omheining wordt gewoonlijk verkocht in rollen van 25 meter. Exclusief montagekosten, betaal je tussen de 40 en 150 euro per rol. De palen kosten 20 à 80 euro.

Voor een gietijzeren of stalen omheining zul je per lopende meter gemiddeld ongeveer 100 euro betalen. Voor een metalen poort betaal je wel meer dan voor de rest van het (spijlen)hekwerk. Je moet rekenen op 150 euro voor een poort van 1 meter breed.

Een eenvoudige aluminium omheining van 180 x 180 cm kost 150 à 200 euro. Houd rekening met een meerkost van 25-50% hierop indien je ervoor kiest de omheining door vakmannen te laten plaatsen.

 

Benieuwd naar een prijs op maat van jouw project?
Via onze online offerteservice kan je gratis offertes aanvragen bij erkende aannemers.

 

metalen omheining

 

Metalen omheining: pro’s en contra’s

Hoewel een metalen omheining enkele nadelen met zich meebrengt, zijn er veel meer voordelen te bedenken. Hieronder vind je een overzicht van alle voor- en nadelen.

Voordelen

 • Omheiningen in metaal zijn zeer stevig. Deze afsluiting is praktisch onverwoestbaar in tegenstelling tot de ietwat ‘brozere’ materialen zoals hout, bamboe of kastanje.
 • De sterkte van het materiaal maakt dat dit type omheining eveneens inbraakveilig is. Bovendien kan je ervoor opteren om een puntrand op de omheining te plaatsen, wat de veiligheid nog verhoogt.
 • Metalen afsluitingen vereisen weinig tot geen onderhoud. Na de plaatsing hoef je er in feite niet meer naar om te kijken. Metaal staat dus garant voor een duurzame omheining.
 • Deze omheining roest niet onder invloed van regen of andere weersomstandigheden. De metalen afsluiting wordt immers meestal gegalvaniseerd. Galvaniseren is een techniek waarbij via elektrolyse een laagje zink aangebracht wordt op staal. Op die manier is de oppervlakte van het materiaal beschermd tegen corrosie (roest). Bovendien zorgt zink ervoor dat het metaal mooi glanst.
 • Hou je niet van een volledig afgesloten tuin en behoud je graag nog een open vergezicht? Dan is een metalen afsluiting de ideale middenweg; je kan in veel gevallen door de omheining heen kijken.

 

Nadelen

 • Het gebrek aan volledige privacy kan evenwel ook als een nadeel beschouwd worden.
 • Metalen omheiningen hebben een luxueuze maar vaak ietwat koele uitstraling.
 • Afhankelijk van de uitvoering die je kiest (decoratie, pinnen, etc.) kan de prijs van een metalen omheining redelijk hoog oplopen.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde plaatser en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde plaatsers