Kunststof omheining: voor- en nadelen & prijs
Een kunststof omheining is een goed alternatief voor een houten afsluiting. Je hebt er geen enkel onderhoud aan en de kunststof zal op termijn niet gaan rotten of splinteren. Het aanbod aan tuinschermen en hekwerken is vrij uitgebreid, waardoor je altijd wel iets van je gading kan vinden.
Vraag hier vrijblijvend prijzen op maat aan.
Kunststof tuinhekwerken
Kunststof hekwerken worden vaak in de voortuin toegepast. Ze zijn onderhoudsvriendelijk en je hoeft ze dus nooit te schuren of te verven. Er is een aantal basisvormen en kleuren waaruit je kan kiezen. De sierhekwerken met afgeronde spijlen zijn meestal gemaakt van PVC. Ze zijn glad van structuur en soms voorzien van een aluminium kern. De overige schermen zijn doorgaans van composiet gemaakt. Ze hebben een treffende houtlook en behoeven net als PVC geen enkel onderhoud. Kunststof hekwerken kan je ook goed gebruiken als omheining van een balkon of als afscheiding bij een buitentrap.
Kunststof omheining met tuinschermen van composiet
Tegenwoordig zijn veel kunststof tuinschermen gemaakt van composiet. Composiet is een materiaal dat opgebouwd is uit meerdere grondstoffen. Voor de productie van tuinschermen gebruikt men vaak houtcomposiet. Dit is een materiaal dat bestaat uit een mix van hout- of bamboevezels en gerecycleerde kunststof. Het grote voordeel van composiet ten opzichte van PVC is de treffende gelijkenis met hout en de sterkte van het materiaal. In composiet zijn de beste eigenschappen van hout en kunststof met elkaar verenigd. Zo heeft composiet de sterkte en uitstraling van hout, en de flexibiliteit en vochtbestendigheid van kunststof.
Voor- en nadelen
Voordelen:
- Kunststof omheiningen hoef je nooit te beschermen tegen weersinvloeden. Je hoeft ze dus, in tegenstelling tot een houten omheining niet te beitsen, verven of oliën.
- Kunststof is goed bestand tegen vocht en gaat niet rotten.
- Zowel PVC als composiet splinteren niet.
- Het materiaal is recycleerbaar.
- Er hoeven geen bomen gekapt te worden voor de productie.
- Geen extra onderhoudskosten (verf, beits of olie).
Nadelen:
- Kunststof wordt in de kern gekleurd en voorzien van een UV-remmer. Hierdoor zal het nauwelijks van kleur veranderen door de zon. Toch is enige verkleuring op lange termijn nooit helemaal te voorkomen. De mate waarin dit optreedt, is voornamelijk afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht waaraan de afsluiting wordt blootgesteld en de kwaliteit van de kunststof.
- Krassen en beschadigingen zijn wat lastiger te repareren dan hout (hout kan opgeschuurd, opgevuld of geverfd worden).
Prijs kunststof omheining
Hekwerken en schermen zijn er in vele kwaliteiten en bij de goedkope schermen zie je vaak dat ze gemaakt zijn van een inferieure kwaliteit kunststof. Soms is er bij de productie ook bezuinigd op andere materialen, bijvoorbeeld op aluminium dat juist voor de stevigheid van het hekwerk dient. Indien je lang van de omheining wil genieten, kies je daarom best voor een bekend A-merk. Je hebt dan jarenlange garantie en je kan er zeker van zijn dat de omheining lang mooi blijft.
De kostprijs van een kunststof omheining wordt bepaald door het type afsluiting (hekwerk of scherm) en het soort kunststof dat gebruikt is. Reken voor een goede kwaliteit composietscherm op een prijs van 75 tot 110 euro (180×180 cm). Sierhekwerken met smeedijzeren look zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 75 euro (100 x 90 cm).
Wil je een kunststof omheining laten installeren door een vakman uit jouw regio? Klik dan hier om naar de offertepagina te gaan.
Reinigen van realisaties in PVC
Een kunststof omheining of hekwerk hoef je in principe niet te onderhouden. Vanzelfsprekend kan het materiaal op den duur wel vuil worden door zand en op langere termijn mogelijk door aanslag van mossen en algen. Meestal volstaat het om zand periodiek van de afsluiting te verwijderen met een borstel of een tuinsproeier. Soms moet je echter een schoonmaakmiddel gebruiken. Let bij het reinigen op de volgende zaken:
- Gebruik geen schurende middelen en materialen (Cif, schuursponsjes, enz). Hiermee maak je het oppervlak ruw waardoor vuil zich alleen maar makkelijker kan hechten.
- Pas op met sterke chemische schoonmaakmiddelen. Gebruik bij voorkeur een neutraal schoonmaakmiddel (nooit thinner, wasbenzine, spiritus, aceton e.d. gebruiken).
- Gebruik bij groene aanslag bij voorkeur een commercieel verkrijgbare aanslagreiniger die toegepast mag worden op kunststof. Je weet dan zeker dat je de kunststof niet gaat beschadigen en dat er geen vlekken zullen ontstaan.